Hot Heros: Folkjazz from Finland

2150
lukukertaa
Cover art by Johanna Hokka ; Layout by Aarni Ylinen.

2018 Eclipse Music ECD-201871

1.Iltalaulu (Sippola)
2.Luonnon ylistys (Sippola)
3.Mettäpiruja (Rauhala)
4.Laivat purjehtivat avomerelle (Rauhala)
5.Ameriikan-suomalainen hambo (Sippola)
6.Virsi Kaitajärveltä (Sippola)
7.Kamalka (Rauhala)
8.Sillan yli salmen taa (Rauhala)

Sami Sippola (tenor saxophone), Ville Rauhala (double bass), Janne Tuomi (drums and percussion).

Recorded, mixed and mastered by Jussi Suonikko at Space Junk Studio, Tampere

Arvio: 4 tähteä

 

Folkjazzia Suomesta. Kansanjazzia vai kansanmusiikillista? Ehkäpä paino on sittenkin musiikingenreajattelun sijasta Suomessa, maan- ja luonnontieteellisessä mielessä, metsässäkuljeskelussa, luonnon ihmeitten äärelle hiljentymisessä. On iltalaulua nuotiolla, nähdään mettäpiruja, taivalletaan sillan yli salmen taa. Hiljennytään Kaitajärven virteen. Ja sittenkin, jossakin on myös toinen maailma: laivat purjehtivat avomerelle ja kaukana poissa vetäistään ameriikan-suomalainen hambo. Suomi täällä, Suomi siellä.

Vihantiin metsiin ja loiskuvien aaltojen äärelle Hot Heros vie kuulijansa, Sami Sippolan saksofonin, Ville Rauhalan basson ja Janne Tuomen rumpujen ja lyömäsoittimien voimin. Lähin viitekehys löytyy free jazzista, riippumatta siitä miten sävellettyä musiikki onkaan.

Sointusoittimen puuttuminen vaikuttaa luonnollisesti valtavasti tila-avaruuteen, harmoniat ovat tarkan värittämisen sijaan luonnosmaisia. Trio vie tarinoitaan rauhassa, kerrotaan yksinkertaisesti niin kauan että tulee valmista. Eikä sovi ihmetellä, että se pisin kertomus, on samalla mukaansavievin, kymmenessä minuutissa ehtii jo käydä jossakin ihan muualla…

Levyllä Sippolan foni kuljettaa teemoja minkä vapaammalta röhinältä ehtii, mutta Rauhalan suvereeni basso ja Tuomen elävä rytmitys ovat aivan yhtä tärkeitä elementtejä. Sessio on ollut intensiivinen, vaikka huomaankin ajoittain kaipaavani elävää kokemusta. Näinkin trion musiikki soljuu suomalaisessa vaihtelevassa erämaisemassa väkevänä, värikkäänä ja elinvoimaisena.