Päivinen, Pepa: Felix culpa

2347
lukukertaa

Pepa Päivinen & Good Romans: Felix culpa
Finnish Explosions 2018

1.Felix culpa I
2.Pahoehoe
3.Lighthouse
4.Cabin pressure
5.Three portals
6.Knucklemen
7.Ghost returning
8.Felix culpa II
9.Recitatif
10.Lowlands
11.Felix culpa III
12.We are not alone

All songs by Päivinen, Filander, Miettola.

Pepa Päivinen (reeds), Ilari Filander (guitar), Jussi Miettola (drums).

Recorded, mixed and mastered 1-2/2018 by Markku Veijonsuo at Varistoteles Studiot

Arvio: 4,5 tähteä

 

Pepa Päivinen on huikea muusikko. Tänä syksynä Päivinen on eläköitymässä UMOn riveistä, mutta eivät hommat siihen voi päättyä. Päivisen voisi ennustaa seuraavan Juhani Aaltosta jazzin ja saksofonin vanhemmaksi valtiomieheksi, ikisoittajaksi, jonka luovuus ei ole ollenkaan vuosien armoilla.

Päivisen yhteistyö Good Romans -kaksikon, eli kitaristi Ilari Filanderin ja rumpali Jussi Miettolan kanssa ainakin todistaa Päivisen nykyvireen musertavan hyväksi. Trion Felix culpalle yhdessä sommittelema 51-minuuttinen improvisaatiojatkumo on intensiivistä, vahvoilla väreilla maalattua musiikkia.

Päivisellä tuntuu olevan autotallillinen puhaltimia matkassaan, ja erilaisten saksofonien, huilujen ynnä muiden jatkuva vaihtelu takaa, että suppeasta kokoonpanosta huolimatta sävyjä on hurjasti, etenkin kun myös Filander kokeilee kitarallaan rohkeasti ja monipuolisesti.

Levyn moodia määrittelevät kolme pisintä ja hitainta kappaletta, kaikessa askeettisuudessaankin järeät ja järisyttävät Ghost returning, We are not alone ja Pahoehoe, kuuden ja puolen, kahdeksan ja yhdeksän minuutin mitoillaan. We are not alone on ennen kaikkea Filanderin minimalistisesti muuntuvan, loppua kohden dramaattiseksi yltyvän kitaramaalailun areena, siinä missä yleensä levyllä kuljetaan puhaltimien vetämänä murean kitaran ja eläväisten lyömäsoittimien hyvällä tuella.

Levyn nimikappaleet, Felix culpa I, II ja II, ovat sanakirjan mukaan onnekkaita virheitä, ja sitähän improvisointi saattaa useinkin olla, onnekkaiden virheiden oivaltavaa hyödyntämistä. Ihan tosissaan virheisiin tosin on tässä tapauksessa vaikea uskoa, niin upeasti tämä täysimprovisaatioiden kokonaisuus on hallinnassa ja niin pudottava on albumin kokonaisvaikutus. Nautin free jazzini / improni mieluiten elävänä, mutta tässä musiikissa on aivan erityislaatuista taikaa kuulokekuuntelussakin.