Ruokangas Hako-Rita: Mono and dialogues

2279
lukukertaa
Photo by Anna-Katri Hänninen ; Cover layout by Aarni Ylinen.

2018 Eclipse Music 201864

1.Merry-go-round
2.Summertime
3.Warma
4.Event horizon
5.Ghost waltz
6.The real boy
7.Jos lähdet Laila
8.Mechanical crow
9.Flamenco of rust
10.The last robot

All compositions Heikki Ruokangas, except 7 G. Sundqvist, 2 G. Gershwin.

Recorded 2/2018 at Villa Viena by Heikki Ruokangas
Mixed and mastered by Hannu Hattunen
Produced by Heikki Ruokangas & Henrik Hako-Rita

Arvio: 3,5 tähteä

 

Kitaristi Heikki Ruokangas julkaisee ahkerasti. Viime vuonna tuli parikin pitkäsoittoa, ja nyt yhteinen levy kitaraa ja rumpuja soittavan Henrik Hako-Ridan kanssa. Toinen vuoden 2017 albumeista sisälsi vain monologeja, uutukaisella yksinpuhelut saavat siis seuraa dialogeista.

Summertime on yksi maailmanhistorian levytetyimmistä kappaleista. Suurin osa versioista on tarpeetonta sekundaa. Jos ei oikeasti ole omaa annettavaa, puhkisoitetuimpia standardeja on ihan turha levyttää. Ruokankaan versio ansaitsee paikkansa, se on yksi erikoisimmista ja rankimmista kuulemistani versioista. Toki alkuperäinen teos häilyy lähinnä viitteellisenä, mutta kiitokset Gershwinille innoituksesta kuitenkin. Yhtä lailla pidän tavasta, jolla kaksikko hajoittaa Leevi and the Leavings -lällykän Jos lähdet Laila. Tämän version sentään pystyy kuuntelemaan loppuun asti, alkuperäistä en (vieläkään) jaksanut.

Ruokangas on viehtynyt krouviin ja vähän rähjäiseenkin sointimaailmaan. Useinkin rujoksi käyvä meno on tietysti sekin tapa erottua, nyt ei haeta siistiä ja tarkkaa suorittamista, vaan välillä kitarankieliä roimitaan ihan kunnolla.

Levyjen valossa Ruokankaan muusikontarina on etenemässä mielenkiintoisesti. Oman äänen etsiminen on yksi jazzmusiikin tärkeimpiä ulottuvuuksia, ja siinä hommassa Ruokankaan asiat ovat hyvällä mallilla.