Fredriksson, Jussi: !

2915
lukukertaa
Cover design: Pekka Aleksis Ljud + Grafik.

Jussi Fredriksson Trio: !
2017 Fredriksson Music FRMCD022

1.Spy
2.Brick by brick
3.Maybe tomorrow
4.Action
5.Mercurius
6.High

Music composed by Jussi Fredriksson.

Jussi Fredriksson (piano), Jori Huhtala (basso), Mika Kallio (rummut).

Produced by Jussi Fredriksson
Recorded 6/2016 at Kallio-Kuninkala Studio
Mixed by Matti Fredriksson
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

Arvio: 4 tähteä

 

Huutomerkkilevyyn voi ottaa kaksi vastakkaista, ja ihan perusteltua näkökulmaa. Toisaalta se on täysin pianisti-säveltäjä Jussi Fredrikssonin levy, onhan hän kerinyt musiikin vahvat langat (säveltänyt siis) residenssiaikanaan Pariisissa ynnä tuottanut levyn omalle levy-yhtiölleen. Vähän kaikki on siis yhden miehen näpeissä. Vaihtoehtoisesti albumin voikin nähdä korostetusti tasa-arvoisen kolmikon työnä, sillä basisti Jori Huhtala ja rumpali Mika Kallio ovat omilla muusikonpanoksillaan nostamassa levyä melkoisiin sfääreihin.

Levyn yleisilme on kamarijazzillinen, mutta hillityn pinnan alla sykkii hyvin vaihteleva, eloisa ja ajoittain jopa leikittelevä rytmiikka. Kallion rumpuraita olisi loistavaa oppimateriaalia kaikille jazzrummuista kiinnostuneille, mutta siinä ohessa kaikki soittimet soivat tällä levyllä kauniisti, ja trio, se soi kuin yhtenä.

Fredriksson tasapainottelee onnistuneesti vähäeleisten melodioiden esittelijänä, iskevien riffinpätkien veistelijänä ja ilmavaan liitoon helposti innostuvana improvisoijana. Melodista tarttumapintaa on juuri sopivasti: ei ylenpalttisesti (nopsa kuluminen vältetään), mutta riittävästi jotta musiikkia on sittenkin helppo lähestyä. Levy kannattaakin ehdottomasti nauttia kokonaisuutena, jolloin sen taivuttava flow pääsee kunnolla valtaamaan sielun. On palkitsevaa uppoutua 40 minuutin ajaksi  tällaiseen ihan omanlaiseensa maailmaan, kolmen hienon muusikon yhdessä luomaan.