Paukku, Tuomas: Tuomas Paukku Scription

1817
lukukertaa
Graphic design by Aarni Ylinen.

2018 Eclipse Music ECD-201865

1.Baselisk
2.Trial
3.Deviant
4.Tides
5.Globetrotter
6.Opening

All compositions by Tuomas Paukku.

Tuomas Paukku (guitar), Artturi Rönkä (piano), Janne Tuovinen (double bass), Tomi Saikkonen (drums).

Produced by Tuomas Paukku
Recorded 1/2018 at Sonic Pump, Helsinki
Recorded and mixed by Joonas Saikkonen
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Melodista, jäntevästi kehittyvää, huolellisesti muotoiltua. Tuomas Paukun musiikki on selvästi osa skandinaavista designia. Juuri nyt se on suurta muotia maailmalla, pohjoismaisuutta ihaillaan laajalti.

No, trendit tulevat ja trendit menevät. Scriptionin tekemisissä on kuitenkin sellaisia arvoja, että ne tulevat kestämään aikaa. Musiikista löytää yhteyksiä jazzin bop-pohjaiseen tai paremminkin bopinjälkeiseen kaanoniin, ja pianisti Artturi Röngän kautta voi kuvitella astuvansa myös hetkittäin siltaa klassiseen musiikkiin päin. Pysyviä perusarvoja kannetaan, mutta samalla tehdään omannäköistä jälkeä.

Paukun sävellyksissä on kosolti tarttumapintoja, ja olisi helppo kuvitella näistä biiseistä tyystin erilaisia tulkintoja, rajumpia ja raisumpia. Skandinaavinen design on kuitenkin väreiltään ja muodoiltaan hillittyä, tavoitellaan sopusointua eikä silmille hyppiviä yllätyksiä.

Sitä paitsi, Scriptionin musiikki saattaa olla pinnaltaan siistiä ja nättiä, mutta pliisua se ei ole. Biisit kasvavat kuuntelu kuuntelulta, ja samalla myös Paukun kitarasolismin melodinen kehittely puhuttelee yhä painokkaammin. On myös merkille pantavaa miten hyvin Paukku ja Rönkä muusikkopersoonina sopivat yhteen.

Lopulta kvartetin maltillisuus ja pidättely kääntyvät voimavaraksi. Kvartetin nöyrä työstö herättää Paukun sävellykset eloon, rakentuu tunnistettava käsiala.