Sound & Fury: Thundering of dawn

2578
lukukertaa
Paintings & cover design by Kai Johansson.

2018 Karkia Mistika Records KARMI-094

1.Piruntanssi (Edward Vesala)
2.Ready way to go (Vesala)
3.Thundering of dawn (Vesala)
4.Doxa (Iro Haarla)
5.Charismata (Haarla)
6.Alvreda daia (Vesala)
7.Peace is the language of stars and stones (Jorma Tapio)

All music arranged by Iro Haarla, except 7 arranged by Jorma Tapio.

Pepa Päivinen (ss, ts, brs, flute), Jorma Tapio (as, bcl, fl, bfl), Tane Kannisto (ts, fl), Antero Priha (trumpet), Jimi Sumen (guitar), Julius Heikkilä (guitar), Sampo Lassila (bass), Hannu Risku (percussion), Simo Laihonen (drums).

Recorded 6/2017 at Varistoteles Studio, Vantaa, Finland
Recording, mixing & mastering: Markku Veijonsuo
Produced by Jorma Tapio, Pepa Päivinen, Iro Haarla

Arvio: 5 tähteä

 

Myrsky ja mylväys, Ääni ja Vimma pelastaa päivän. Ja viikon, kuukauden ynnä vuoden siinä samalla.

Silloin 80-luvulla kun Edward Vesalan Sound & Fury -yhtye oli tuore tapaus, ja asetelma oli pitkälti mestari ja oppipojat, Vesala teki lähtemättömän vaikutuksen yhtä hyvin pelottomalla musiikillaan kuin pelottavalla lavaolemuksellaan. Keikoilla riitti jännitettä ja soittajilla joskus turhaakin jännitettävää, mutta samalla Vesalan SF-koulusta valmistui reilun kymmenen vuoden aikana merkittäviä säveltaiteilijoita.

Heistä Vesalan perinnettä oman taiteellisen työnsä ohella ovat pitäneet yllä voimakkaimmin Jorma Tapio ja Pepa Päivinen, ja tietysti yli kaiken Vesalan elämänkumppani ja Sound & Furyn sovittaja Iro Haarla.

Vesalan kuoltua vuonna 1999 Sound & Fury oli pitkään poissa, mutta kun soittajat kokoontuivat 10-vuotismuistokonserttiin, orkesterin toiminnan jatkaminen alkoi tuntua luontevalta. Vuonna 2013 ilmestyi ”uuden” yhtyeen ensimmäinen levy Pulsacion, ja nyt sitten Thundering of dawn. Samalla käsillä on ensimmäinen Sound & Fury -levytys, jolla kuullaan myös muiden kuin Vesalan sävellyksiä. Orkesterin ytimen sisällä kuitenkin pysytään, sillä uudet säveltäjänimet ovat Haarla ja Tapio.

Piruillen ilkamoiva Piruntanssi aloittaa, mutta vielä intensiivisemmäksi meno lopulta käy kun tempoa pudotetaan. Hitaasti kehkeytyvä Ready way to go ja voimallinen Thundering of dawn ovat tämän levyn keskiössä. Pitkät teokset ovat tiheitä, äärimmilleen jännitettyjä, kuin porisevia tulivuoria, jotka eivät pääse purkautumaan. Etenkin nimikappaleessa soitto virtaa uhkaavan kuumana.

Ja miten upeasti Iro Haarla säveltää juuri tälle kokoonpanolle. Viisi-ja-puoli-minuuttinen Doxa on freejazzin estetiikkaa hengittävä ”hymni”, sähkökitaroiden ristipistojen arpeuttama mestariteos, ja sitä seuraa yhtä lailla vaikuttava Charismata pakahduttavan tunteikkaine puhallinkudoksineen. Sound & Fury on hieno bändi, jolla on oma visionsa, ja sen ensiarvoisen merkittävänä takeena on Iro Haarlan työ sovittajana ja nyt myös säveltäjänä.

Vesalan anarkistinen Alvreda daia on yhtä aikaa hajanainen ja vapauttava, ja teoksen lopun kliimaksissa on riemukkuuden ohella sen verran aggressiivisuutta, että Tapion Peace is the language of stars and stones on sen jälkeen paikallaan: vielä sopii tässä hullussa maailmassa nostaa katsetta ylemmäs, tavoitella jonkinlaista rauhaa ja harmoniaa.