Pohjola, Verneri & Kallio, Mika: Animal image

4149
lukukertaa
Photography: Perttu Saksa.

2018 Edition Records EDN1107

1.Where do you feel at home
2.Outside
3.Foxplay
4.Man, animal image
5.Goshawk’s dream
6.Animal image

All music improvised by Pohjola & Kallio.

Verneri Pohjola (trumpetti ja elektroniikka), Mika Kallio (rummut ja gongit).

Produced by Perttu Saksa and Verneri Pohjola
Recorded at Finnvox Studios by Risto Hemmi
Mixed by Mikko Raita at Studio Kekkonen

Arvio: 4,5 tähteä

 

Pysäyttävä levy.

Musiikki houkutteli välittömästi omaan maailmaansa, eikä päästänyt irti.

Ja kun ensimmäisen kuuntelun jälkeen luki saatekirjeen, alkoi valjeta miksi. Poikkeuksellinen poikkitaiteellinen projekti on muovautunut poikkeukselliseksi musiikiksi. Vai oletteko ennen kuulleet, että improvisaatio voisi olla ”kieli ihmisen ja eläimen välillä”, ja että kuulijan tulisi ”antautua eläimeyden maailmaan”?

Valokuvaaja, elokuvantekijä Perttu Saksa on rakentanut ihmisen ja eläimen ikiaikaista suhdetta kuvaavan dokumenttinsa Verneri Pohjolan ja Mika Kallion luoman musiikin ympärille. Samalla johdatellaan luontevasti maiseman ja luonnon poetiikkaan.

Saksan mukaan improvisoitu musiikki on kuin emotionaalinen kieli ihmisen ja eläimen välillä, dialogia ilman puhetta, vapautta puhutun kielen säännöistä ja rakenteista. Täytyy kuunnella ja tuntea, olla hetkessä läsnä.

Animal imagen musiikki ansaitsee tulla kuulluksi elokuvateatterissa kokonaistaideteoksen osana, mutta se toimii upeasti myös itsenäisenä kuvattomana versiona. Vuodesta 2007 lähtien yhdessä duona musisoineet Pohjola ja Kallio maalaavat trumpetin, elektroniikan, rumpusetin ja gongien avulla hitaan ja hämärän maiseman, jossa jokainen ääni merkitsee valtavasti.