Nassaun Fasaani: Nassonaut

2823
lukukertaa
Cover design: Pekka Tuppurainen / Ljud + Grafik Stockholm.

2017 Fredriksson Music FRMCD023

1.Ascensore spaziale
2.Authenticity
3.Ewegoem
4.Nassonaut
5.Marula
6.Moinhos de vento
7.Kayame
8.Nanoye

All compositions by Joonatan Rautio except 1 & 3 by Joonatan Rautio & Toni Porthén.
Arrangements Joonatan Rautio & Nassaun Fasaani.

Abdissa Assefa (percussions), Jussi Fredriksson (Rhodes, keyboards), Juho Kivivuori (bass), Toni Porthén (drums), Joonatan Rautio (saxophone, Hammond organ, keyboards).

Produced by Joonatan Rautio and Toni Porthén
Recorded by Petter Erikslund and Anders Höglund at Midas Studio, Mustasaari
Additional recording by Mika Paananen / Ambient Audio Oy
Hammond organ recorded at Linenfield Studio by Mikko Helevä and Joonatan Rautio
Mixed by Tommi Vainikainen
Mastered by Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Nassaun Fasaani on kova poppoo konserttilavalla. Sen meno on energisoivaa, on meinaan nautinnollista kun yhtyeen toiminta on rakennettu rumpalin muskelisoiton tukevalle pohjalle. Nyt yhtyeen väkevyys on saatu taltioitua hienosti myös levylle. Voimasoiton nyanssikkaasti taitava Toni Porthén mättää eläväisiä ja vaihtelevia rytmejä ja makeita fillejä, ja rumpusoundeihinkin on satsattu. Kun bändissä on vielä huima lyömäsoittaja Mamba Assefa, rytmiraidat ovat melkoista herkkua kauttaaltaan.

Juho Kivivuoren sähköbasso sementoi rytmiryhmän olemuksen, ote funkjazziin ja yleisemminkin fuusiomeninkiin on vakuuttava: energinen, äärimmäisen tiukka mutta samalla eloisa.

Jussi Fredrikssonin ja Joonatan Raution kiipparit luovat rikkaasti soivaa maisemaa, on niitä iki-ihania Rhodesin ja Hammondin perussoundeja, ja monenlaista syntikkaväritystä. Fredrikssonin solismi on iso osa Nassauta, mutta vielä merkittävämpään rooliin nousee Raution saksofoni.

Rautio on hiljaisen ja vaatimattoman oloinen kaveri, mutta vauhtiin päästyään hän osoittaa kuuluvansa harvinaiseen sankarifonistien lajiin. Ansatsi ja näppituntuma ovat terästä, soundi betonia. Toki fonisti osaa herkistyäkin, selvä se.

Huomattakoon myös että Rautio on säveltänyt tälle levylle lähes kaiken musiikin. Zawinulin ja kumppaneiden perintöä Rautio fasaaneineen ei ole pirstaleiksi räjäyttämässä, mutta oma persoonallinen päivitys fuusiomusiikin jalosta genrestä riittää oikein mainiosti. Pikatodisteen tästä haluava kuunnelkoon vaikka Kayamen hurmoksellisen komeaa kulkua.