Sointi Jazz Orchestra: Tiernapojat

2410
lukukertaa
Valokuvat: Pietari Purovaara ; Graafinen suunnittelu: Juha Koivusalo.

1.Alkusoitto
2.Alkulaulu
3.Herodes
4.Murjaanien kuningas
5.Pilkkalaulu
6.Mänkki / On lapsi syntynyt meille
7.Itämaan viisaat miehet
8.Knihti
9.Joulun julmuudet
10.No tain tähtein
11.Synti suuri surkia
12.Loppulaulu

Sovitukset Siiri Partanen (3, 5, 7, 8, 10) ja Rasmus Soini (2, 4, 6, 11, 12).
Sävellykset trad. paitsi 1: Rasmus Soini ja 9: Siiri Partanen.

Kalle Ruuskallio – Herodes, Lauri Mikkola – Murjaanien kuningas, Juuso Waris – Knihti, Minna Tuuliainen – Mänkki.

Rasmus Soini – musiikin johto, Petteri Hietamäki – sopraano- ja alttosaksofoni, huilu, Pekka Seppänen – alttosaksofoni, klarinetti, Frans Thomsson – tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, klarinetti, Janne Saarinen – tenorisaksofoni, oboe, Sampo Kasurinen – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, Tommi Kolunen – trumpetti, flygelitorvi, Tomi Nikku – trumpetti, flygelitorvi, Ilkka Arola – trumpetti, flygelitorvi, Jasmi Afaneh – trumpetti, flygelitorvi, huilu, alttohuilu, Hannes Kaukoranta – käyrätorvi, Mikko Haanpää – pasuuna, Panu Luukkonen – pasuuna, Heikki Tuhkanen – pasuuna, Kenneth Ojutkangas – tuuba, Aleksis Liukko – piano, Kaisa Mäensivu – kontrabasso, Siiri Partanen – rummut.

Äänitys ja miksaus Mikko Renfors
Äänitetty Finnvox-studiolla 8/2017
Masterointi Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

Arvio: 3 tähteä

 

Nyt tuli paha rasti, mutta kun käsky kävi, niin ei mahda mitään. Paha koska joulu, ja paha koska tiernapojat. En ole kummankaan fani.

Mahdollisuus pitää tietenkin Sointi Jazz Orchestralle antaa, jospa ne soittavat minutkin uuteen asentoon. Lähdetään liikkelle mahdollisimman positiivisin mielin.

Mutta kun heti tuli mieleen, että…

Muistan lukuisia tiernapoika-esityksiä historiastani. Kaikki ne ovat olleet amatöörimäisiä, huonossa mielessä, ja jähmeitä.

Tiernapoikien traditiossa on jotakin äärimmäisen suomalaista. Vaikka suurkonna Herodes on mukana, tämän pitäisi olla kristinuskon ilosanomaa, jouluhan tässä on eikä pääsiäinen. Vai onko koko homman fokus sittenkin enemmän niissä Rooman kätyrien julmuuksissa? Joka tapauksessa muistamieni esitysten klangi on aina ollut riemun sijasta jossain piittaamattoman ja ahdistuneen välissä.

Onko tuo traditio niin vahva, että se työntyy väkisin SJOn tekemiseen?

SJOssa ei ole mitään amatöörimäistä, mutta tiernapoikien totutusta jähmeästä poljennosta sekään ei ole pystynyt vapautumaan. Herodeksen, Murjaanien kuninkaan, Knihtin ja Mänkin alkulaulu on jälleen kerran ankea.

Murjaanien kuninkaan tähtihetki tuppaa sentään hymyilyttämään, kun Lauri Mikkola pistää laulunsa kunnolla jazziksi. Heti perään Pilkkalaulukin pistetään lauluporukalla svengaamaan. Liki kymmenminuuttinen Mänkki / On lapsi syntynyt meille taivuttaa puolelleen Minna Tuuliaisen rauhallisella laulullisella kertoilulla, ja etenkin Pekka Seppäsen altto- ja Tommi Nikun trumpettisoolojen aikana teos syttyy hehkumaan. Vastaavaa koetaan vielä ennen loppulaulua Synti suuri surkia -osuudessa, silloin soolovuorossa on saksofonisti Petteri Hietamäki.

Sovittajat Siiri Partanen ja Rasmus Soini ovat tehneet taidokasta työtä, ja orkesterin toteuttaminenkin on ensiluokkaista. Kun lähtökohtaiset melodiat ovat niin rajoittuneita, sovittaminen on ollut paljolti uuden säveltämistä perusmelodioiden oheen. Yhteys perinteiseen tiernapoika-laulamiseen kuitenkin säilyy, minuun makuuni liikaakin. Sointi Jazz Orchestrasta tykkään, mutta tiernapoikien fani en ole tämän ison orkesterin version jälkeenkään.