Ikonen, Aili: Piirrä minut

2983
lukukertaa

2017 Groovy Records GROOVYCD1701

1.Että näkisin sinut taas
2.Piirrä minut
3.Nuori vapaa nainen
4.Yöllä
5.Laulu merestä
6.Syli
7.Tää ei voi odottaa
8.Katselen taivaalta
9.Armaalle

Sävellykset ja sanoitukset: Aili Ikonen, paitsi 3 säv. & san. Aili Ikonen ja Mikko Pellinen, 6 säv. Aili Ikonen ja Mikko Pellinen, san. Aili Ikonen. Kaikki sovitukset: Mikko Pellinen, paitsi 9 Aili Ikonen.

Aili Ikonen – laulu, viulu (6), Janne Toivonen (trumpetti, flyygelitorvi), William Suvanne (saksofonit, huilu ja klarinetti), Tuomas J. Turunen (piano), Mikko Pellinen (kontrabasso), Mikko Arlin (rummut ja lyömäsoittimet).

+ Maija Linkola – viulu (1, 5, 8), Laura Airola – viulu (1, 5, 8), Rémi Moingeon – alttoviulu (1, 5, 8), Riikka Lampinen – sello (1, 5, 8).

Arvio: 4 tähteä

 

Siitäpä onkin jo 15 vuotta, kun Jyväskylässä hämmästytti taiteellisella kypsyydellään neljän nuoren muusikon Kvalda-yhtye, joka löysi itsensä jazzin, kansanmusiikin ja laulelman välimaastosta. Hienoja, persoonallisia muusikoita kaikki nämä: pianisti Antti Kujanpää, basisti Jori Huhtala ja rumpali Hanne Pulli. Ehkä isointa hämmästystä aiheutti tuolloin pelottomilla scateillaan Aili Ikonen.

Piirrä minut -levyllä kuullaan jo hyvin kokenutta ja itsevarmaa Ikosta. Herkän ja intuitiivisen Kvalda-laulajan tunnistaa kuitenkin välittömästi, Ikonen on pysynyt itselleen uskollisena. Ja tällä levyllä soi ehkä täydemmin kuin koskaan Ikosen oma ääni, sillä hän on tehnyt pientä Mikko Pellisen avustusta lukuun ottamatta kaiken musiikin ja sanat päälle. Pellinen kantaa sovituksista päävastuun.

Levyllä soittaa Ikosen luottomiehistö, tuttu vuonna 2008 startanneesta Tribute to Ella -projektista. Jazzkvintetin ohella mukana on jousikvartetti kolmella kappaleella. Maija Linkolan johtama jousisto onnistuukin tuomaan uutta väritystä Ikosen taiteilijakuvaan. Kokeilu on niin onnistunut, että jälkiviisaana on helppo yllyttää lisää: näin verevillä sovituksilla jousisysteemi olisi kantanut vaivatta koko levyn mitan.

Toki hyvin pärjää Pellisen johtama perusviisikkokin. Letkeästi ilkamoiva Nuori vapaa nainen on levyn kevennys, jossa bändin kevyt svengi pianisti Tuomas J. Turusen johdolla on rennoimmillaan. Tarttuvuutta ja vinhaa meininkiä on myös biisissä Tää ei voi odottaa, joka päästää myös saksofonisti William Suvanteen hetkeksi irti. Pääosassa levyllä on kuitenkin laulelmallisempi ote, joka onkin Ikoselle täydellisen luonteva.

Albumin onnistumisen takaa hyvä balanssi, kaikkea on sopivasti: vaihtelevasti soviteltuja bändikudoksia, jousikuorrutuksia, soitinsolistien improvisaatioita, Ikosen sisäistettyjä tekstitulkintoja ja sanattomia improkatkelmia. Suomenkielistä, luontevasti hengittävää laulujazzia ei ole yhtään liikaa, tässä teille juuri semmoista!