Cleo & Winter: Another way home

2873
lukukertaa
Graphic design by Nanne Nylund.

2017 Abovoice 1019

1.The moon is a harsh mistress (Jimmy Webb)
2.Nature boy (Eden Ahbez)
3.Somewhere over the rainbow (Harold Arlen)
4.Deep waters (Niklas Winter, lyrics Annika Cleo)
5.Moon river (Henry Mancini)
6.Make you feel my love (Bob Dylan)
7.Vem kan segla (traditional Swedish folksong)
8.For Sofia (Niklas Winter, lyrics Annika Cleo)
9.Free to be (Annika Cleo)
10.Wish (Niklas Winter, lyrics Annika Cleo)

Annika Cleo (vocals), Niklas Winter (guitar)

+ 1, 2, 9, 10: Ulf Krokfors (bass)
+ 2, 9: Mikko ”Gunu” Karjalainen
+ 5, 8: Max de Aloe (chromatic harmonica)

Produced by Niklas Winter & Annika Cleo
Recorded 9/2016 by Niklas Winter at Abovoice Studio
Mixed 10/2016 by Miikka Huttunen at Sonic Pump Studios
Mastered 2/2017 by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Annika Cleo kaivannee hieman esittelyä, joten lainataan Vuotalon konserttitiedotteesta pätkä: ”Ruotsissa syntynyt Annika Cleo (aikaisemmin Hultman) muutti nuorena Suomeen ja hänestä on vuosien mittaan tullut tunnettu hahmo suomenruotsalaisessa kulttuurielämässä. Hän laulaa jazzia ja laulelmia sekä kirjoittaa omaa materiaalia. Lisäksi hän säveltää ahkerasti ruotsinsuomalaista runoutta ja rakastaa ääni-improvisaatiota ja valokuvausta.”

Jazzkitaristi Niklas Winter on nyt lyönyt musiikilliset hynttyyt yhteen Cleon kanssa. He pärjäävät hyvin kaksistaan, mutta debyyttilevyllä käytetään maltillisesti vieraitakin. Duo laajenee vuorollaan Uffe Krokforsin basson, Gunu Karjalaisen trumpetin tai Max de Aloen huuliharpun voimin trioksi, ja pari kertaa peräti kvartetiksi kun Nature boy ja Free to be tarvitsevat sekä basson että trumpetin.

Pehmeä- ja tummaääninen Cleo tulkitsee laulut pelkistetyn toteavasti ja samalla hyvin uskottavasti. Levy on vahvasti balladivoittoinen, kiire ei ole kenelläkään. Lainojen ja kaksikon omien kappaleiden suhde menee kuusi kautta neljä. Nature boy, Somewhere over the rainbow ja Moon river ovat umpituttuudessaan siinä ja siinä, niitä on kuultu hyvin paljon aikojen saatossa. Jimmy Webbin The moon is a harsh mistress ja Bob Dylanin pelkistetty Make you feel my love ovat sittenkin kiinnostavampia valintoja. Dylanin jälkeen Cleon tulkinta ruotsalaisesta kansanlaulusta Vem kan segla menee vielä syvemmälle.

Mietiskelevänmakuinen jazzahtava laulelma on Cleo & Winterin leipälaji. Aistikkaat kitarasovitukset tukevat laulajaa hienosti, kemiat ovat kohdillaan.