Koivistoinen, Eero: Arctic blues

2349
lukukertaa
Photo: Kirsi MacKenzey ; Layout: Jari Nieminen.

2016 Svart Records SVART049CD
Eero Koivistoinen & UMO Jazz Orchestra: Arctic blues

1.Moz
2.Relations
3.Arctic blues
4.Ruby my dear
5.Mean meat blues
6.Hallanvaara
7.Long way from home
8.Oshumare
9.Nordisk samarbete
10.Straight up
11.Off minor
12.Picture in 3 colours
13.Longing
14.Teranga
15.Northern dimension
16.Rose in a valley
17.Halling
18.2000.fi

All music composed and arranged by Eero Koivistoinen except 4, 11 composed by Thelenious Monk.

Eero Koivistoinen & UMO Jazz Orchestra: Eero Koivistoinen (ts, cond.), Jouni Järvelä (as, fl), Mikko Mäkinen (as, fl), Teemu Salminen (ts, fl, piccolo), Manuel Dunkel (ts, fl), Pertti Päivinen (bs, b-cl), Teemu Mattson, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti (tp, fl-h), Pekka Laukkanen, Jay Kortehisto, Mikko Mustonen (tb), Mikko Sinivalo (b-tb), Teemu Viinikainen (g), Seppo Kantonen (p, synt), Jori Huhtala (b), Mikko Hassinen (dr), Mongo Aaltonen (perc).

Produced by Eero Koivistoinen, Thomas Noreila
Recorded in E-Studio
Engineered 1-2/2016 by Jyri Riikonen
Engineered 3/2016 by Petri Majuri
Mixed and mastered by Paul Pouwer in Power Sound Studio, Amsterdam

Songs 9, 17, 18 recorded 6.10.2005 live in UMO Jazz House, engineered by Jari Rantakoulio, produced for YLE by Veli-Pekka Heinonen. Line-up in concert: Eero Koivistoinen (ts, cond.), Pentti Lahti (as, fl), Mikko Mäkinen (as, ss, fl), Teemu Salminen (ts, fl, piccolo), Olli Ojajärvi (ts, fl), Pertti Päivinen (bs, b-cl), Teemu Mattson, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti (tp, fl-h), Markku Veijonsuo, Pekka Laukkanen, Mikko Mustonen (tb), Mikael Långbacka (b-tb), Teemu Viinikainen (g), Jarmo Savolainen (p, synt), Ville Huolman (b), Mikko Hassinen (dr).

Arvio: 4 tähteä

 

Vuonna 1946 syntynyt Eero Koivistoinen kuuluu sukupolveen, joka loi vankan perustan suomalaisen jazzin kansainvälistymiselle. Monen muun tavoin Koivistoinen kävi hakemassa oppia jazzin emomaasta Yhdysvalloista.

70-luvun puolivälissä perustetulla UMO Jazz Orchestralla oli silläkin tärkeä osuus kansainvälisten suhteiden luomisessa ja pönkittämisessä, kuten hyvin käy ilmi myös Arctic blues -albumin kansiteksteistä, pianisti Jim McNeelyn kirjoittamista.

Koivistoinen kuului UMOn perustajajäseniin. UMOn kehittymisellä merkittäväksi eurooppalaiseksi big bandiksi oli samalla suuri vaikutus myös Koivistoisen uraan.

Koivistoinen nostaakin esille kaksi keskeistä vaihetta: opiskelu Bostonin Berkelee College of Musicissa Herb Pomeroyn johdolla oli ensimmäinen, ja varsinainen käytännön korkeakoulu oli UMO. Orkesterin rohkea kansainvälinen suuntautuminen mahdollisti sen, että suomalaisia opastamaan saapuivat mm. sellaiset mestarit kuin Thad Jones, Dizzy Gillespie, Clark Terry, Bob Brookmeyer, Bob Mintzer, George Russell ja Gil Evans.

Koivistoisen 70-vuotisjuhlintaan kantoi myös UMO kortensa neljän konsertin sarjalla helmikuussa 2016. Samoilla lämpimillä tallennettiin myös ainekset tälle mittavalle kaksituntiselle albumikokonaisuudelle. Bonuksena levyille (2 CD:tä tai kolme vinyyliä) lisättiin muutama kappale vuoden 2005 UMO Jazz Housen konsertista.

Arctic blues on kuin yhteenveto Koivistoisen urasta ja vaikutteista. Osin viihdytään jazzin mainstreamissa, mutta myös sähköinen funkahtava poljento on energisoimassa menoa. Thelonious Monk saa osuutensa, ainoana lainasäveltäjänä. Koivistoisen Afrikka-innostus soi monella kappaleella, mutta myös rakas pohjoinen kansanmusiikki Norjasta ja kotomaasta. Suomalaisten perinnemelodioiden muovailu on ollut yksi Koivistoisen muusikkouden kantavia teemoja.

UMO on innoittuneessa iskussa, tarkka ja tiukka, ja sen monipuolinen solistivoima pääsee myös hienosti esille. Koivistoisen oman tenorin ohella eniten tilaa saavat Teemu Viinikainen, Mikko Pettinen, Manuel Dunkel ja Seppo Kantonen, mutta moni muukin ehtii tehdä vaikutuksen. Kuunnelkaapa vaikka Jouni Järvelän herkkää alttosaksofonia Yksi ruusu on kasvanut laaksossa -mukaelmassa.

UMO koneistona tietysti osaltaan yhtenäistää levyn ilmettä, mutta sittenkin olennaisinta on levyn kertoma tarina Koivistoisen laaja-alaisuudesta. Radikaalia kokeilijaa Koivistoisesta ei saa millään, mutta monipuolinen ammattimies ja omia vahvuuksiaan jatkuvasti laajentava musiikintekijä hän on. Koivistoinen on ollut keskeinen suomijazzin vaikuttaja, ja on edelleen hyvin vahvassa työvireessä. Seuraava pienyhtyelevytys jo näet jo valmiina ja tulossa Svart Recordsin julkaisemana ensi vuoden puolella.