Think Mom: Arklow

1608
lukukertaa
Artwork by Teemu Raudaskoski.

2015 Presence Records PRECD 045

1.Magnolio
2.Melvin
3.Four
4.Musta joutsen
5.Udmurtian ballad
6.Poor man’s Kelvin
7.Nine
8.Gray
9.Arklow

All songs by Ilari Filander.

Ilari Filander (g), Jens Mikkel Madsen (b), Christian Windfeld (dr).

Recorded & mixed by Tuomas Haimakainen
Mastered by Teemu Sinkko

Arvio: 4 tähteä

 

Ilari Filander on tehnyt Sibelius-Akatemian lopputyönsä Bill Frisellin kitaratyylistä, ja Frisellin vaikutusta voi kuulla myös Filanderin ja Think Mom -yhtyeen uutuuslevyllä.

Frisellin siirtymistä jazzista vaikeammin määriteltävään suureen amerikkalaiseen musiikkin, jossa sulautuvat ”kaikki” amerikkalaiset populaarimusiikin lajit, mikä milloinkin etummaisena, on saatu ihailla Suomessakin muutamaan otteeseen, etenkin Tampere Jazz Happeningin puitteissa. Myönnän auliisti etten ole päässyt ollenkaan innostumaan esimerkiksi Frisellin kantria kunnioittavista tyylittelyistä.

Sen sijaan oppipoika Filanderin rauhallisista genrevapaista kitarameditaatioista on helppo innostua. Tai ehkä paremminkin niihin on helppo vaipua, vajota ja unohtaa itsensä. Tuo moodi on niin itseensä imevä, että on luontevaa laittaa levy soimaan useita kertoja peräkkäin.

Ihan vaihtelun vuoksi Arklow-levyllä on muutamia harmonisesti uskaliaampia, rytmisesti reippaampia ja ylipäätään ronskilla poukkoiluillaan kokeilevampia kappaleita. Ne raikastavat ja reipastuttavat, mutta niiden jälkeen on auvoista palata taas rauhaisiin maalailuihin, mielestäni sittenkin levyn perushenkeen.

Tanskassa vuonna 2010 perustettu Think Mom soittaa levyllä kauniisti. Filanderilla on suurin tontti hoidettavanaan, Jens Mikkel Madsenin basso seurailee ja supisee taustalla, ja rumpali Christian Windfeld räpistelee ja kommentoi vapaasti vielä kauempaa varjoista. Vaikka muusikot on valaistu kukin omalla tavallaan, kokonaisuus on ihmeellisellä tavalla balanssissa.

Suvantokappaleissa Think Momin vähemmän on enemmän -estetiikka puree, mitään ei todellakaan ole liikaa. Muusikot malttavat, pidättelevät ja rauhoittavat. Irrottelun kehystämät levolliset, hieman utuiset maisemat on maalattu mestarillisesti.