Utriainen, Antti: Antti Utriainen Expansion

2086
lukukertaa
Cover art: Antti Silvennoinen.

2014 Eclipse Music ECD-201427

1.Into the night (Utriainen)
2.Rising
3.Up with the clown (Utriainen)
4.Sunny moment
5.Flowers in the snow (Utriainen)
6.Sunday games (Utriainen)
7.Shelter (Utriainen)
8.Star eyes (Don Raye & Gene dePaul)

Antti Utriainen (p, el-p, synt), Timo Tuppurainen (b), Tomi Saikkonen (dr), Mikko Pettinen (tp), Petri Puolitaival (sax).

Also featuring: Hannu Lamminmäki (tb), Kai Olander (fl), Aarne Riikonen (perc).

Produced by Antti Utriainen
Recorded & mixed by Petri Asiala at Ambience Studios, except 7 recorded by Petri Asiala & Petri Aunola
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

Arvio: 3 tähteä

 

Antti Utriainen aloitti pianotrionsa basisti Timo Tuppuraisen ja rumpali Tomi Saikkosen kanssa vuonna 2008. Debyyttilevy ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Sittemmin triosta on kasvanut Antti Utriainen Expansion, kun ydinryhmään ovat liittyneet trumpetisti Mikko Pettinen ja saksofonisti Petri Puolitaival. Uudelle levylle on lisäksi otettu vähän sessioapujakin.

Ytimestä muistutaan kolmella triokappaleella, ja lisäksi Shelterin Utriainen esittää ihan yksinään. Muihin biiseihin rakennetaan tarpeen mukaan kvartettia, kvintettiä ja sekstettiä.

Jostakin syystä se selkäytimestä tuleva triomeininki iskee parhaiten. Hyvä esimerkki on ainoaan lainakappaleeseen eli Star eyes -viisuun kehitetty vinkeä draivi, mutta kyllä energinen avauskin on vakuuttavaa svengijazzia.

Timo Tuppuraisen kahdesta sävellyksestä pidän kovasti. Rauhallisesti leijuvaa fuusiota edustava Rising kasvaa Mikko Pettisen trumpettituhinan myötä, Puolitaipaleen kaunis tenori ottaa lopussa ohjat, ja vielä saksofonisoolon kestäessä Pettinen puhaltaa alle hymninhyminöitä. Ja kun marraskuun hämärässä nyt sattuu kuuntelemaan, Tuppuraisen pianotrioballadi tuntuu sopivan vuodenaikaan ja tunnelmaan täydellisesti. Suuri oli hämmästys kun nimeksi paljastuikin Sunny moment.

Utriaisen omista sävellyksistä jo mainittu avauksen trioveto Into the night on näpeä. Isommille miehistöille valmistuneet kappaleet kärsivät melodioiden tavanomaisuudesta ja osittain myös turhasta toisteisuudesta.

Toistaiseksi siis laajentuminen on jäänyt vajaaksi: isompi koneisto ei ole tuonut lisää tehoja, vaan päinvastoin. Odotellaan siis rauhassa puhaltajien sisäänajoa ja todellista kvintettilevyä.