Toivanen, Joona: Polarities

1782
lukukertaa
Photographs by Miikka Pirinen ; Sleeve design by Matti Nives / We Jazz Ltd.

2013 Footprint Records FRCD 077

1. Early August, early May
2.Seconds before sleep
3.Darkroom
4.Polarities
5.Three small rooms
6.Planned obsolescence
7.Morning music
8.Split story
9.Elegy
10.Hymn
11.Solace
12.Last day one
13.Sindhu

All compositions by Joona Toivanen.

Joona Toivanen (grand piano, upright piano, prepared piano)

Produced by Joona Toivanen
Executive producers: Bo Ejeby & Per Sjösten
Recorded 11/2012 and 8/2013 at Studio Epidemin, Gothenburg
Recording engineer: Johannes Lundberg
Mixed by Mikko Raita at Studio Kekkonen, Helsinki
Mastered by Per Sjösten, Sound Processing AB

Arvio: 4,5 tähteä

 

Myös Joona Toivanen Trion musiikissa on minimalistisia vireitä, mutta soololevyllään pianisti pelkistää vielä tiiviimmin.

Olisi mielenkiintoista kuulla klassisen pianomusiikin todellisten tuntijoiden käsityksiä Toivasen musiikista. Minulle maallikkona jää sellainen fiilis että tässä kuuluu hienolla tavalla hyvin paljon pianonsoiton historiasta, sekä klassisen että jazzin puolelta. Ei oikeastaan ollenkaan virtuoosilaidalta, sillä nyt ei kiirehditä eikä koroteta ääntä, mutta mietiskelevän, ilmaisevan, vaikutelmallisen, tunnelmoivan pianonsoiton kaistaa mennään jokseenkin genrevapaasti.

Sellainenkin fiilis jää, että tässä on pianisti joka antaa oman persoonansa soida jokaisessa sävelessä. Rauhallinen, harkitsevainen, kauneutta arvostava ihminen on pianon takana ja antaa meidän sittenkin lukea alunperin vain henkilökohtaiseksi tarkoitetun päiväkirjan lehtiä.

Vaikutelmiapa hyvinkin: monet kappaleista ovat lyhyitä tuokiokuvia, ja vaikka tempot ovat lähes poikkeuksetta hitaita, yhtä ja samaa maalausta ei pensselöidä, varianssia tunnelmissa löytyy. Ne pidemmät teokset taasen kallistuvat usein meditatiivisuuteen, niihin sfääreihin tarvitaan tilaa ja aikaa.

Minulle tämän levyn kuuntelu on hyvin emotionaalinen kokemus. Nyt ei rapsutella pintaa, vaan mennään syvälle ihmisyyden perustaan. Suuret oivallukset ja teemat tässä elämässä ovat yksinkertaisia, yksinkertainen musiikki voi olla suurta tavoitellessaan ikuisuutta.