Gustavson, Jukka: Mountain information

2595
lukukertaa
Photography: Jari Heikkilä ; Design: Jukka Gustavson ; Artwork: Japa Mattila.

2014 Rockadillo Records ZENCD 2158

1. Mountain information
2.Easy task
3.Love peace field reel
4.A small brook has grown
5.Let’s not repeat history
6.I need you need love supreme
7.Our father’s land
8.Blueswalk
9.Howlin’ wolf & the blind tigers
10.The law that belongs to freedom
11.My sweet nature girl

All music & lyrics by Jukka Gustavson.

Jukka Gustavson (voc, p, org), Mika Kuokkanen (voc, g, perc), Ninni Poijärvi (voc, v, ts), Esa Kaartamo (voc, g), Olli Haavisto (pedal steel, lap steel, dobro), Jarmo Nikku (g), Matti Maijanen (b), Topi Kurki (dr).

Produced by Jukka Gustavson, Olli Haavisto, Mika Kuokkanen & Jarmo Nikku
Recorded & mixed by Mikael Tiittanen
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios

Arvio: 4,5 tähteä

 

Kun sain vihiä Jukka Gustavsonin ja Hoedownin yhteisestä levyprojektista, ensimmäinen mieleen juolahtanut ajatus oli The Band. Hoedown hallitsee americanan laajalla spektrillä, ja jotenkin tuntui että juuri The Bandin suunnalta löytyisi se yhteinen nimittäjä Gustavsonin kanssa.

Levyn kuultuani en ole ihan heti valmis luopumaan tuosta ajatuksesta, vaikka totuus on paljon monipuolisempi. Tämä yhteispeli tuottaa ihan omanlaistaan musaa, mutta sukulaisuutta Levon Helmin ja kumppanien tekemisiin olen siellä täällä kuulevinani.

Toinen muistuma menneestä on Wigwam. Se ei todellakaan ollut mikään itsestäänselvyys, sillä Gustavson tuntuu vasta viime vuosina pitkän torjunnan jälkeen lämmenneen uudelleen Wigwamin arvolle, wigu-soundille ja -tyylille. Nyt esimerkiksi kappale Love peace field reel urkujuoksutuksineen on hengeltään silkkaa Wigwamia, vaikka kuinka ”reelistä” olisi kyse.

Mutta vaikka pari vanhaa bändiä tuli mainittua, tässä ei olla nostalgiatripillä. Levyllä ei ole yhtään ainoaa kappaletta, joka ei toimisi juuri tässä ja nyt.

Jos olet jostakin kuullut huhua että Gustavson on juuri nyt elämänsä vedossa, voin tulla aitioon todistamaan: näin on! Kaikki viime vuosien konserttitapaamisemme ovat sujuneet onnellisissa merkeissä. Esimerkiksi viime kesäinen Wigwam Revisited! -keikka oli paitsi kokonaisuutena erinomainen, myös ja etenkin Jukan osalta maaginen.

Tällä levyllä magia jatkuu: täydet pisteet joutuu antamaan Gustavsonin laululle: äänelle, fraseeraukselle, fiilingille. Ninni Poijärven taustoja silloin tällöin sävyttävä stemmalaulu tuo ihan uuden luvun Gustavson-vokaaleiden historiaan.

I need you need love supreme –kappaleen kanssa kävi hauskasti (vaikka rauhallisen henkistyneestä laulusta onkin kyse): kuulin biisin ensimmäisen kerran hiljaa ja häiritsevien tekijöiden vallitessa, ja kuulosti ihan Gustavsonin ja Kate Bushin duetolta. Oikeastihan siinä laulavat Hoedownin Mika Kuokkanen ja Ninni Poijärvi.

Toisenkin laulukappaleen Gustavson on antanut muille. Esa Kaartamon tulkitsema Howlin’ wolf & the blind tigers kulkee sielukkaana ja juurevana, ja lämmetessään Hoedown osoittaa miten syvällisesti se on americanansa sisäistänyt.

Laulajavarianssilla on tietysti tarkoitus osoittaa ettei kyseessä ole Jukka Gustavsonin soololevy, vaan levyn on tehnyt nimenomaan Jukka Gustavson JA Hoedown.

Hoedown on erinomainen niin kuin aina, mutta Gustavson tekee sen entistä paremmaksi, paitsi laulu- ja urkusuorituksillaan, myös sillä että hän on herännyt uuteen loistoon lauluntekijänä.

Kaksi instrumentaalia kyytipoikinaan Mountain information on täynnä hienoja uusia lauluja, jotka kasvavat Gustavsonin omista 60- ja 70-lukulaisista juurista genrejä sekoitellen ajattomuuteen.

Eipä voi muuta kuin toivottaa Jukalle hyvää työvirettä eteenkinpäin, ja sitä samaa innokkuutta hypätä uusiin systeemeihin mukaan kuin mitä nyt viime vuosina on nähty.

Ei Gustavson ole kenellekään mitään velkaa, semmoinen elämäntyö on takana, mutta on meitä vaan monta, jotka osaamme olla kiitollisia jokaisesta uudesta levystä ja keikasta.