Orpana, Masa: Travelin’ home

2058
lukukertaa
Cover photo: Tommi Kolunen ; Cover art, photo editing & layout Timi-Artturi Mäkelä.

2014 Alba Records ABCD 371

1.Waiting for the train (Orpana)
2.Stormy (Orpana)
3.Walkin’ and thinkin’ (Orpana)
4.Slower slower (Orpana)
5.Gone home (Eddie Harris)
6.Wade in the water (trad., arr. Orpana, Seppälä)
7.Searchin’ (Leiber, Stoller)
8.Goin’ to Kangasala (Orpana, Seppälä)
9.Inna slow motion (Orpana)
10.Ekedi (Manu Dibango)

Matti-Juhani Orpana (sax), Jonni Seppälä (g, lap steel), Villa Vallila (b), Juppo Paavola (dr).
+ 1, 2, 6: Wiley Cousins (p)
+ 2, 6, 10: Ismaila Sané (perc)
+ 2,9: Ville Rauhala (b)

Studio: Studio JJ, Tampere, 5&10/2013
Recorded and mixed by Juuso Nordlund
Recording assistant Tommi Matalamäki
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering, Kuhmoinen
Produced by Masa Orpana, Ville Vallila & Juuso Nordlund
Executive producers Joonas Widenius & Timo Ruottinen

Arvio: 3,5 tähteä

 

Kymmenen vuotta on kulunut Olmarin Unionin debyyttilevystä Alba Recordsille. Olmari teki toisen heti perään, mutta sen jälkeen on levyrintamalla ollut hiljaisempaa.

Osittaispaluu tapahtuu Masa Orpana Honkin nimissä, Olmarimiehistä on saksofonia soittavan Orpanan matkassa rumpali Juppo Paavola ja myös basisti Ville Rauhala vierailee muutamalla kappaleella tauottamassa kontralla sähköbassoa yhtyeessä soittavaa Ville Vallilaa.

Orpana on roots-miehiä, ja nytkin hakeudutaan jonnekin New Orleans -svengisen jazzin ja rhythm’n’bluesin maastoihin. Fats Dominon tapaiset svengailijat tulevat heti aloituksesta mieleen.

Orpanan tenorisaksofonin soundi on pehmeästi värisevä, kädenlämpöinen. Pieni yhtye satsaa tiiviyteen ja svengiin, melodia ja tunne ovat tärkeysjärjestyksessä korkealla. Sooloissa ei kurkoilla, vaan fiilistellään. Slower slower -balladi tiivistää hyvin bändin estetiikan, vähemmän on todellakin aivan riittävästi. Eikä tuo jää ainoaksi hienoksi hitaaksi.

Mainitun tunnepalan lisäksi instrumentaalilevyn muukin kotimainen sävelmistö on Orpanan kynästä. Lainabiiseiksi ovat valikoituneet Manu Dibangon Ekedi, Eddie Harrisin Gone home, Leiberin ja Stollerin Searchin’ sekä tradibiisi Wade in the water.

Ekedin svengi on riehakkaan sijasta rauhallisesti tyyliteltyä, Searchin’ esittelee Jonni Seppälän roots-kitaroinnin tyylikkäimmillään, Wade in the water groovaa laiskantehokkaasti.

Vaikka vieraskappaleiden lähteistö on monipuolinen, lopputulema on varsin yhdenmukainen. Masana Orpana Honk on löytänyt stailinsa ja soundinsa, ja pystyy muokkaamaan mistä tahansa materiaalista omaansa.

Travelin’ home on umpityylikäs muhevan luomusvengin ylistys. Kaiken turhan riisuminen tuo kuulijallekin levollisen ja kiitollisen mielen.