NYConnection: Urban griot

1890
lukukertaa
Art design by Per-Oskar Joenpelto.

2014 JASKAA CD004

1.Urban griot (Assaf)
2.Days of (too much) wine & roses (Henry Mancini, arr. Kannaste)
3.I’ll be seeing you (Sammy Fain, arr. Assaf)
4.Signal (Kannaste)
5.Piki and the Mexican grill
6.Sisu (Assaf)
7.Day of night (Assaf)
8.Have you met Mr. Jones (Lukkarinen)
9.Inner blur (Lukkarinen)
10.Löyly (Assaf)

Jussi Kannaste (ts), Roy Assaf (p), Antti Lötjönen (b), Jaska Lukkarinen (dr).

Produced by Jaska Lukkarinen, Roy Assaf, Jussi Kannaste, Antti Lötjönen
Recorded 12/2013 by Mikko Raita at Sibelius Academy Kallio Kuninkala Studios
Mixed & mastered by Dev Avidon at Avidon Audio Labs, Roosevelt Island, NY

Arvio: 3 tähteä

 

Urban Griot starttaa nimikappaleellaan lupaavasti. Jussi Kannasteen saksofoni vaivuttaa lämmöllään pikanirvanaan. Eipä paljon maalliset huolet paina, kun tähän solahtaa.

Ennuste on siis hyvin lupaava, kun samalla silmäilee yhtyeen nimilistaa. Roy Assaf ei ole tuttu, sillä yhtyeen ensimmäinen levy on kuulematta (Party of Four, 2012), mutta Antti Lötjönen ei petä koskaan ja Jaska Lukkarinen on mainio pelimanni hänkin.

Mutta niinpä vain fiilis lässähtää levyn edetessä.

Selityksen paikka. Luin vastikään jostakin (ei, en muista mistä) että musiikin ainoa arvo on siinä miten se vaikuttaa kuulijan tunteisiin. Aika kova väite, mutta kun tämän levyn kuuntelemisen nihkeyttä ihmettelen, en keksi muutakaan selitystä: NYConnectionin musiikki ei (enimmäkseen) vaikuta laisinkaan tunnetasolla. Samalla nämä moitteettomat soitteet alkavat tuntua…ehh, sori, tylsiltä.

Sammy Fainin I’ll be seeing you -balladin ohella aloitus ja päätös sentään uppoavat, nämä kaikki ovat romanttisia tai jopa sentimentaalisia, mutta mitäs siitä, eihän rakastumistakaan pysty selittämään, miten sitten jonkun musiikkikappaleen tenhovoimaa. Siinä välissä on paljon tyhjäkäyntiä, sekä sinänsä yritteliäitä, mutta iskuvoimansa hukkaavia että melko vaatimattomiakin sävellyksiä joukossa (esimerkkinä tästä Signal, parin sävelen torvimerkin rakentaminen jazzkappaleeksi ei ehkä sittenkään ole ihan paras idea).

Hienoja soittajia nämä musikantit edelleenkin ovat, mutta ei auta, täytyy odottaa seuraavia tapaamisia. Yhtyeen kaikki suomalaiset ovat olleet mukana mestariteoksilla, ja tulevat olemaan jatkossakin. Urban Griot on minun papereissani välityö.