Big Blue: Big Blue

1718
lukukertaa

2011 Cam Jazz CAMJ 3311-2

Graphic design: Studio Grafite, Roma.

1.Mini-male (Huhtala)
2.The musketeers (Louhivuori)
3.Abacus (Huhtala)
4.Temple in Tokyo (Louhivuori)
5.A spot in the horizon (Leppänen)
6.Deep sea travel (Leppänen)
7.Risa & fall (Huhtala)
8.Building the road (Leppänen)
9.The big blue (Leppänen)

Jorma Kalevi Louhivuori(tp), Antti Kujanpää (p), Jori Huhtala (b), Joonas Leppänen (dr).

Artistic production: Ermanno Basso
Recorded 3/2011 at Studio Kekkonen, Helsinki
Recording engineer: Kimmo Antikainen
Mixed 4/2011 at Studio Kekkonen, Helsinki
Mixing engineer: Mikko Raita
Mastered by Danilo Rossi

Arvio: 4,5 tähteä

Big Blue perustettiin Jyväskylässä 10 vuotta sitten, tosin nimellä Myöhä. Kotikaupunkinsa lisäksi bändi on keikkaillut mm. Rytmihäiriö-klubilla Helsingissä ja  lisäksi osallistunut Suomen Young Nordic Jazz Comets -osakilpailuun sekä kansainväliseen Getxo Jazz -kilpailuun Espanjassa.

Nyt yhtye on seurannut Sun Trion ja Joona Toivanen Trion vanavedessä arvostetulle italialaiselle Cam Jazz -merkille, ja kansainvälityksen levityksen myötä bändin nimi on vaihtunut maailmalla ymmärrettävään muotoon.

Kaikki muusikot ovat saaneet peruskoulutuksensa Jyväskylässä, mutta sittemmin siirtyneet metropoleihin, Helsinkiin ja Berliiniin. Jorma Kalevi Louhivuori on muutaman vuoden sisällä noussut trumpetistiemme eturiviin teknisesti taitavana, mutta samalla hyvin persoonallisena solistina. Basisti Jori Huhtala ja pianisti Antti Kujanpää ovat tuttuja upeasta Kvalda-yhtyeestä. Nelikon ankkurina soittaa rumpali Joonas Leppänen.

Kaikki kappaleet ovat omia. Leppänen on ahkeroinut eniten, Huhtala ja Louhivuori seuraavat perässä, Kujanpäältä ei ole riittänyt sävellyksiä tälle yhtyeelle.

Kvaldan tavoin myös Big Bluella on kevyt tatsi ja ilmava soundi. Kolme säveltäjää tietää mukavasti vaihtelua levylle. Ollaan tässä päivässä kiinni, ja kaikkine vaihteluineenkin samalla jazzin ytimessä. Kun sävellykset ovat priimatavaraa, levy maistuu huolellisesti kypsytellyltä.

Silti tilaa on maltettu jättää improvisaatioille. Tuskin on kenellekään yllätys, että eniten solistista vastuuta saa Louhivuoren trumpetti. Tämä vuosi on Louhivuorelle todellinen läpimurto: sekä Sun Trion että Big Bluen pitkäsoitot ovat suurenmoisia trumpettilevyjä, maailmanluokan saavutuksia.