Tonight at Noon: To Mingus, with love

1500
lukukertaa

2011 Prophone PCD 112

Photos: Olli Suutela & Aki Suvanto ; Design: Aki Suvanto.

1.Jump Monk
2.Pithecanthropus erectus
3.Ecclusiastics
4.Fables of Faubus
5.Duke Ellington’s sound of love
6.East-coasting
7.What love?
8.Jelly roll

All compositions by Charles Mingus.

Jukka Eskola (tp, fl-h), Mikko Innanen (as, bs), Jussi Kannaste (ts), Mikko Helevä (org), André Sumelius (dr).

Produced by André Sumelius
Recorded 9/2010 at Master Recording Studios
Recorded and mixed by Suikki Jääskä
Mastered by Henkka Niemistö at Chartmakers

Arvio: 4 tähteä

Rumpali André Sumeliuksen johtama Tonight At Noon-kvintetti käy epäröimättä säveltäjä, basisti ja yhtyeenjohtaja Charles Minguksen (1922 – 1979) musiikin kimppuun. Aihe on vaativa, sillä Mingus on epäilemättä eräs jazzin suurimpia hahmoja ja hänen musiikkinsa klassista. Vanhan kunnon ajan tapaan yhden päivän aikana analogisesti nauhalle tallennettu äänite onnistuu kirkkaasti; akustinen soundi on luontevasti dynaaminen ja yhtye kulkee vaivatta. Musiikki on selvästi tunnistettavaa Mingusta; värikästä, rehevää, älykästä ja svengaavaa jazzia. Toisaalta Tonight At Noon tavoittaa enemmän kuin pelkän kunnianosoituksen, syntyy raikasta ja muusikoiden omaa nykyjazzia. Sumeliuksen lisäksi yhtyeessä soittavat saksofonisti Jussi Kannaste ja Mikko Innanen, trumpetisti Jukka Eskola ja basso-osuuksistakin vastaava urkuri Mikko Helevä. Yhdessä he on luoneet erään viime aikojen parhaista jazzlevyistä.