Tuppurainen, Pekka: Röd/blå

1783
lukukertaa
Cover design: Pekka Tuppurainen.

Pekka Tuppurainen/Magnus Broo/Mikko Innanen/Joonas Riippa/Aki Rissanen: Röd/Blå
2010 Ilma Records AECD 1091

1. Abdulmajid
2. Tick Tock
3. Lucilfer
4. Gentlemen, Get the Thing Straight for Once and for All
5. Les Contrastes, Part. 1
6. Un homme avec un chapeau
7. Wolkenbügel
8. Nos. 9 & 14
9. Tarzan…
10. …And the Leopard Woman
11. 祈り
12. Alphaville
13. Weeping Wall
14. Some Are
15. The Sun Also Rises
16. A Call to Arms
17. Good Evening / Believe
18. South Side Story
19. The Stuff That Dreams Are Made of (Joel Cairo, Kasper Gutman, Wilmer Cook)
20. The Big Sleep
21. The Right House to the Left
22. Frost
23. Contempt
24. Volonté
25. Carré Noir
26. Le Dernier
27. V-2 Schneider

Magnus Broo (tp, perc), Mikko Innanen (as, ts, ss, bs), Pekka Tuppurainen (electronics, g, b, v, perc…), Aki Rissanen (p, perc), Joonas Riippa (dr, perc, rec, hca)

with contributions from:  Jori Hulkkonen (synt), Antti Lötjönen (b).

Arvio: 4 tähteä

 

Ilma Records-levymerkki julkaisi vuonna 2008 ensimmäiset kolme levyään, joilla liikuttiin rohkeasti kokeellisen musiikin tutkimattomilla rajamailla. Ilma Recordsin perustajan ja tuottajan Pekka Tuppuraisen ideoima uusin projekti ”Röd/Blå” kokoaa jälleen yhteen ensimmäisillä levyillä esiintyneet saksofonisti Mikko Innasen, pianisti Aki Rissasen ja rumpali Joonas Riipan, jotka nyt soittavat yhdessä ruotsalaisen trumpetistin Magnus Broon kanssa.

Tuppurainen ja kumppanit kokoontuivat äänitysstudioon tammikuussa 2009. Neljässä päivässä tallennettiin peräti 11 tuntia musiikkia, josta osa perustui sävellyksiin ja osa improvisoitiin paikan päällä. Tuppurainen kokosi materiaalista kahden tunnin mittaisen elektroakustisen tupla-cd:n, jolla kohtaavat ennalta äänitetyt soundit, akustiset instrumentit, vanhat analogiset syntesoijat ja sekalaiset äänenlähteet säkkipilleistä ja sanelukoneista erilaisiin lyömäsoittimiin.

Alunperin Tuppuraisen ajatuksena oli tehdä versioita David Bowien musiikista ns. Berliini-trilogian ajoilta, jolloin Bowie kokeili elektronisen musiikin mahdollisuuksia yhdessä Brian Enon kanssa. Tarkoitus oli samalla pyrkiä Krysztof Komedan, Tomas Stankon ja Edward Vesalan tapaiseen eurooppalaiseen jazzsoundiin ja musiikin piti rakentua radiolähetyksen muotoon sekä hakea innoitusta kylmän sodan ristiriitaisesta ilmapiiristä.

Lopulta nämä alkuideat jäivät syrjemmälle elokuvallisemman ajattelun tieltä, mutta ne ovat edelleen mukana tuomassa omat ulottuvuutensa levylle. Tupla-cd:n kumpikin levy näet alkaa ja päättyy versioilla Bowien musiikista ja kylmä sotakin vilahtaa mukana, kun nauhoitteet mm. Richard Nixonin väittelystä Nikita Hruštšovin kanssa leikataan osaksi äänikuvaa.

Välillä vapaamuotoinen soundien virta pysähtyy maalaamaan staattisia äänimaalauksia, välillä virrasta kasvaa esille intensiivinen groove, akustisilla soittimilla luotu svengi, jonka keskellä kipunoivat, rätisevät ja suhisevat Tuppuraisen sähköiset purkaukset. Yhteispelistä syntyy välillä hyvin rosoinen ja välillä jopa levollisen herkkä soundimaailma. ”Röd/Blå” on hyvin moniulotteinen, musiikinlajien välisistä rajoista piittaamaton teos, jonka rikkaan kudoksen yhtenä sävynä esille nousee myös edellä mainittu eurooppalaisen jazzin henki.

Ilma Recordsin ensimmäisten levyjen tavoin ”Röd/Blå” on viimeistelty tuote. Se on pakattu kauniiseen pahvikoteloon, jonka kansitaide keskustelee musiikin kanssa visuaalisesti. Vanhaan hyvään malliin paketin mukana tulee tekstivihkonen, josta voi muusikkoesittelyjen lisäksi lukea Tuppuraisen laajan selostuksen levytysprojektista ja sen taustoista.