Järvelä, Jouni: Lento

1855
lukukertaa

Jouni Järvelä Group: Lento
1999 Jouni Järvelä Music JJMCD-9

Jouni Järvelä Group: Lento

Photos: Samuli Mikkonen ; Graphics: dog

1.Silêncio lento (Järvelä)
2.Enkelin kannel (Järvelä)
3.Uni (Mikkonen)
4.Preludi (Järvelä, Saari)
5.Dr. Mandolin’s cabinet (Järvelä)
6.Postludi (Järvelä, Saari, Timonen)
7.Siniperho (Järvelä)
8.Irvikissa (Järvelä)
9.Kotia päin (Mikkonen)

Jouni Järvelä (sax), Samuli Mikkonen (p, synt), Marko Timonen (dr), Jarmo Saari (g), Lasse Lindgren (b)

Studio: Kallio-Kuninkala, Järvenpää, 1/99
Tuottaja = Producer: Jouni Järvelä Group
Äänittäjä = Engineer: Johannes Lundberg
Miksaus = Mixed by: Johannes Lundberg at Studio Bunkern, Göteborg, Sweden

Arvio: 4 tähteä

Jouni Järvelä tunnetaan etenkin työstään UMO Jazz Orchestran riveissä. Oma kvintetin kokoinen yhtye on tehnyt tämän yhden levyn, mutta on sen jälkeenkin kokoontunut konsertoimaan, tosin hieman muuttuneella kokoonpanolla. Esimerkiksi vuoden 2005 keväällä kitaristin paikka oli Marzi Nymanin ja rumpuja soitti norjalainen vieras Audun Kleive.

Eli yhtyeen tarina mitä ilmeisimmin jatkuu, ja toivottavasti myös levypuolella tapahtuu vielä, sillä tämä vuoden 1999 debyytti on erittäin hyvä.

Järvelä on itseoikeutetusti bändin pääsäveltäjä, ja saa tähän puoleen tukea lähinnä Samuli Mikkoselta.

Yleissoundi on pohjoismaisen taidejazzin genreen sopivasti kuulas ja ilmava. Myös voimanpurkaukset, esimerkiksi särökitara tai syntikan murahdukset, asettuvat lopulta sävyisästi tähän kontekstiin. Soundi on siis myös sähköinen kitaran ja koskettimien voimin, mutta omaperäiseen jazzrockfuusioon asti mennään vain parin teoksen mittaisesti (Dr. Mandolin’s Cabinet, Irvikissa).

Ylipäätään sovituksissa on tilaa ja avaruutta, joten huolellisesti muotoillut sävellykset pääsevät toteutumaan tasapainoisesti ja kauniisti.

Heti levyn alkupuolen teospari Enkelin kannel (Järvelä) ja Uni (Mikkonen) osoittaa yhtyeen tavattoman korkean tason. Järvelän saksofoni hallitsee tapahtumia ja Unessa Mikkosen piano nostaa kuulijan sfääreihin pitkässä soolokehittelyssään.

Ja vaikka Järvelän sopraanosaksofoni on ehkä levyn keskeisin tunnelmantekijä, viisikon voimallisesta yhteistyöstä levyn vahvuus nousee. Lento on erittäin hyvä moderni jazzlevy, jolla tyylitajuisesti toteutetut sähköiset maisemat ja akustisten soittimien mestarillinen osaaminen yhdistyvät nautittavasti.