Zetaboo: Zetaboo

1798
lukukertaa

1997 Texicalli TEXCD004

Zetaboo: Zetaboo

Design: Päivi Eerikäinen

1.Mania (Saari)
2.Rituaali (Saari)
3.Bo-Ta-Zee! (Saari)
4.Afrok (Saari)
5.Baija (Lehti)
6.Tuta (Saari)
7.Johnny Island (Saari)
8.Logo (Saari)
9.Maria (Saari)

Anna-Mari Kähärä (voc, acc), Pekka Lehti (b, voc), Jarmo Saari (g, voc, keyb, prog.), Marko Timonen (dr, perc)
+ 1, 2, 4, 5, 7: Mongo Aaltonen (perc)
+ 1, 7: Janne Haavisto (radio, violin effects)
+ 2, 8: Jukka Hakoköngäs (keyb, acc)
+ 5, 7: Petri Keskitalo (tu)
+ 2, 4, 6: Heikki Savolainen (add. seq. progr.)
+ 4, 6, 8: Nils Landgren (tb)

1, 3, 5, 7, 9: produced by Janne Haavisto & Zetaboo, recorded by Janne Haavisto at Hitsville IV, Helsinki, 9/96, mixed by Risto Hemmi & Janne Haavisto at Finnvox, Helsinki, additional recordings by Anna-Mari Kähärä and Jarmo Saari at Tunturi Studio, Helsinki 11/96
2, 4, 6, 8: produced by Jukka Hakoköngäs/ Radiomafia, recorded by Heikki Savolainen at YLE M1, Helsinki, 12/95 & 1/96, mixed by Heikki Savolainen and Jukka Hakoköngäs at the Finnish National Opera Studio
Masterointi = Mastered by: Pauli Saastamoinen, Finnvox, Helsinki

Arvio: 4,5 tähteä

Zetaboon profiili on tämän debyytin synnyttämän alkunousun jälkeen pysynyt ihmeen matalana. Kiehtova maailmanmusiikin ja jazzin sekoitus ei ole jostain syystä purrut suurempaan yleisöön, vaan bändin muusikot ovat saaneet julkisuutta ja myös keikkoja enemmän aivan muiden yhtyeiden parissa.

Anna-Mari Kähärä on tehnyt näyttävimmän uran omaperäisenä säveltäjänä ja laulajana, mutta muutkin muusikot ovat olleet erittäin työllistettyjä ja seikkailleet lavealla alueella rytmimusiikin sisällä.

Basisti Pekka Lehti on ehkä eniten suuntautunut kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä soittajana että Aito-levy-yhtiön kautta muiden taiteilijoiden julkaisijana.

Sävellyskrediittien perusteella Zetaboo on silti tämän ensimmäisen levyn aikaan ollut selkeästi kitaristi Jarmo Saaren lapsi. Pekka Lehden Baija on ainoa teos, joka ei mene Saaren nimiin.

Zetaboon musiikiissa voi kuulla kaikuja esimerkiksi Brasiliasta, mikseipä kaiken rytmimusiikin alkukodosta Afrikastakin. Levyä hallitsevat siten jännät, eloisat ja kinkkiset groove-rytmitykset, jotka saavat vaihtelua Baijan kaltaisista etnoambientkellunnoista.

Studiossa on nähty vaivaa eikä aikaa ole säästelty myöskään sovitusten laatimisessa. Näin jokaisesta kappaleesta on saatu rakennettua omaleimainen yksilö, ja silti levyllinen kasvaa kauniisti yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Avainsana on siis rytminen rikkaus (avittajana perkussionisti Mongo Aaltonen), päälle tulevat kerrokset ovat kekseliästä säveltämistä, yhtä lailla mielikuvituksellista sovittamista ja hienoa soittoa. Kaikki muusikot osallistuvat tasavertaisina talkoisiin, mutta soundillisesti Zetaboo-leima syntyy Saaren monivärisistä kitaroista, Kähärän haitarista sekä Kähärän, Lehden ja Saaren sanattomista lauluosuuksista. Pasunisti Nils Landgren vierailee elähdyttävästi kolmella raidalla.

Zetaboo on helmi joka odottaa löytämistään.