Nordic Trinity: Wonders never cease

1743
lukukertaa

2006 KSJAZZ 11759-3307-2

Nordic Trinity: Wonders never cease

Cover design by Maarit Kytöharju.

1.Wonders never cease (Iivanainen)
2.Offering (Suonsaari)
3.Passion (Suonsaari)
4.Autumn dance (Suonsaari)
5.All my yesterdays (Thad Jones)
6.Sininen uni (Tapio Rautavaara)
7.Noble’s dream (Iivanainen)
8.Snarling dogs (Iivanainen)
9.Peace of mind (Aaltonen)

Juhani Aaltonen (ts), Mikko Iivanainen (g), Klaus Suonsaari (dr, gong).

Produced by Klaus Suonsaari & Mikko Iivanainen
Executive producer Klaus Suonsaari
Music produced originally by Veli-Pekka Heinonen for Finnish Broadcasting Company (YLE)
Recorded by Jukka Viiri 9/2005 at YLE Studio M1, Helsinki
Mixed by Miikka Huttunen 11/2005 at Ohjaamo, Helsinki
Mastered by Svente Forsbäck 12/2005 at Chartmakers, Helsinki

Arvio: 4 tähteä

Juhani Aaltonen on tätä nykyä niin hyvässä luomisvireessä ja hänen yhtä aikaa lyyrinen ja intensiivinen versionsa free jazzista on niin omaperäinen, että hänen soittoaan ei tule levyillä julki lainkaan liikaa. Niinpä on vain ilahduttavaa, että pian Aaltosen oman triolevyn jälkeen tarjolle ilmestyi myös Nordic Trinity -trion levy ”Wonders Never Cease”. Äskettäin Suomen Jazzliiton kiertueella kiertäneessä triossa soittavat Aaltosen lisäksi vapaasti kelluvia kitarasointeja viljelevä Mikko Iivanainen ja rumpujensa sointivärejä taitavasti hyödyntävä Klaus Suonsaari.

Tenorisaksofonin, kitaran ja rumpujen ilmava yhteissoundi sopii mainiosti yhteen trion balladivoittoisen ohjelmiston kanssa. Huolellisesti työstetyn levyn kohokohtia ovat melodisesta mietiskelystä pikkuhiljaa intensiivisemmäksi kasvava nimikappale, kompaktit free jazz-kieputukset ”Autumn Dance” ja ”Snarling Dogs” sekä muodoltaan hallittu, moniulotteinen ”Noble´s Dream”. Myös levyn lainakappaleet toimivat mainiosti: Aaltosen tenori tuhisee Ben Websterin malliin Thad Jonesin herkällä jazzballadilla ”All My Yesterdays” ja Tapio Rautavaaran klassinen lastenlaulu ”Sininen uni” kestää yllättävän hyvin osakseen saamansa pura-ja-kokoa-käsittelyn.

Nordic Trinity osoittautuu esikoislevyllään erittäin mielenkiintoiseksi yhtyeeksi, jonka työskentelystä välittyy toimiva keskinäinen vuorovaikutus. Kuuntelevasta yhteispelistä huolimatta on kuitenkin selvää, että nimenomaan Juhani Aaltonen tenorisaksofoneineen on tämän pohjoisen kolminaisuuden isä- ja keskushahmo.