Toivanen, Joona: Frost

2072
lukukertaa

Joona Toivanen Trio: Frost
2006 EMI Blue Note 094635209921

Toivanen, Joona: Frost

Photos by Jouko Lehtola ; Cover design by Janne Uotila.

1.Uikù (Louhivuori)
2.Frost (Louhivuori)
3.Winged escape (Louhivuori)
4.Morning mist (Louhivuori)
5.Gentle lady (Joona Toivanen)
6.Poseidon (Joona Toivanen)
7.Vocalise (Joona Toivanen)
8.Memory (of a friend) (JoonaToivanen)

Joona Toivanen (p), Tapani Toivanen (b), Olavi Louhivuori (dr).

Recorded at Nilento Studio, Kållered, Sweden, 5-6/2005
Mixed and mastered by Johannes Lundberg
Produced by Joona Toivanen Trio
Executive producer J-P Virtanen

Arvio: 4 tähteä

Kahden omakustanteena ilmestyneen levyn (”Numurkah” 2000 ja ”Lumous” 2002) jälkeen Joona Toivanen Trio ottaa urallaan selkeän askeleen eteenpäin. Uusi ”Frost” julkaistaan Blue Note -merkillä, mikä toivottavasti avaa yhtyeelle entistä enemmän kansainvälisiä ovia. Neljän Olavi Louhivuoren ja neljän Joona Toivasen sävellyksen melankolinen kokonaisuus maalaa nimensä mukaisesti viileillä sävyillä. Trion musiikki on soittajien ikä huomioon ottaen niin kypsän tuntuista ilmaisua, että kuulijan on pakko ihmetellä, minne saakka nämä miehet vielä ehtivätkään, kun ikä ja kokemus väistämättä karttuvat.

”Frost” on yhtenäinen ja luja levy, mutta samalla myös vähäeleisen vivahteikas. Se valottaa kuulaan melankolista pohjoista romantiikkaa monista eri kuvakulmista. Avausraidalla ”Uikú” trio muotoilee luontevan draaman kaaren ja pitkällä pianointrolla alkava kaunis nimikappale päättyy lopulta Tapani Toivasen laulavaan bassosooloon. Intensiteettiään pikkuhiljaa lisäävän ”Winged Escapen” huipennus on puolestaan Louhivuoren sävykäs rumpusoolo. Levyn keskivaiheilla, raidoilla ”Morning Mist” ja ”Gentle Lady”, trio luo levyn lyyrisimmät hetket, kun taas loppupuolen ”Poseidon” ja ”Vocalise” yltyvät hetkittäin tavoittelemaan ronskimpiakin otteita. Vuolaana virtaavaan svengiin trio ei kuitenkaan missään vaiheessa riehaannu, vaan säilyttää koko ajan tietyn pidättyvän mietteliäisyyden. Levyn viimeinen kappale ”Memory (of a friend) on pysäyttävä ja harras.

Joona Toivanen Trio on valinnut itselleen taiteellisesti kunnianhimoisen tien; trio näyttää pyrkivän levy levyltä syvemmälle, aina entistä jalostuneempaan ilmaisuun. Yhtye jättää siis trendien pintakuohuilla ratsastamisen suosiolla muille ja luottaa oman näkemyksensä kantavuuteen. Monet ruotsalaiset levyt hienosti äänittänyt Johannes Lundberg on tallentanut myös ”Frostin” musiikin lämpimästi ja täyteläisesti.