RinneRadio: Plus

1791
lukukertaa

2006 Rockadillo Records ZENCD2104

RinneRadio: Plus

1.+ / –
2.Krump
3.Mel
4.Sella the Dog
5.D&V
6.Airoa
7.Kaapeli
8.Bird tower
9.Moot
10.Ruderate field
11.Together

+ DVD-levyllä ”Leigo live” & bonus track: ”Faagi & Fenoli”.

Arvio: 4 tähteä

RinneRadio luokittuu monissa mielissä sähköiseksi minimalismiksi, mutta Plus ei antaudu ollenkaan näin yksioikoiselle tulkinnalle. Minimalismia ehkä tämäkin, mutta tyyli ei ole haukotuttavaa hitaastimuuntumista, vaan esimerkiksi Krumpin tai Kaapelin tapaisissa kappaleissa on rosoa ja särmää. Sähköinen aggressiivisuus ja Rinteen klarinetin kaunopuhaltelu yhdistyvät toimivasti, ja jousetkin antavat siellä täällä oman sävytyksensä.

Muutenkin levyn pienet kappaleet toimivat hyvin, ne ovat riittävän erilaisia ja erottuvia, ja yhtenäisen jatkumon sijasta levyllä on tavoitteena ärsykkeitä antava ja vaihteleva elektroninen sekametelisoppa. Osa kappaleista pohjautuu selkeisiin biitteihin ja grooveen, osa rakentuu kokeellisemmista aineksista. Selkeätä ambient-kelluntaa kuullaan vähän, ja hyvä niin, vaikka Together toimiikin tuollaisena upottavana lettona.

Jos RinneRadion levyjä on viime vuosina jäänyt väliin, nyt kannattaa päivittää yhtyeen tilanne. Metodissa on tapahtunut selkeästi uusiutumista. Kyllä bändin edelleen tunnistaa RinneRadioksi, mutta nyt meininki ei ole niin ennalta arvattavaa ja yhden metodin ambienttia kuin mihin bändi tuntui välillä juuttuneen. Levy on monipuolinen, ja levy on hyvä.

Hieman harmittaa yhtyeen ja levy-yhtiön puolesta se alkeellinen moka, joka on päässyt levykansien kanssa tapahtumaan. Sisäkannet pursuavat yksityiskohtaista tietoa kunkin kappaleen tekijöistä, mutta valitettavasti tästä oleellisesta informaatiosta ei saa mitään selvää: valkoinen teksti vaalealla valokuvapohjalla ei erotu millään. Niinpä hämäräksi jää bändiä avustaneiden muusikoiden lisäksi myös epäonnistuneen kannen tekijä, jonka toivoisi jatkossa ottavan perusasiat haltuun ennen kikkailuja.

Plus on kaksipuolinen levy. Normaali-CD:n kääntöpuolella on DVD, jossa nähdään vajaa puolituntinen musiikkia Leigo Järvemuusika -festivaaleilta Virosta. Bändi on iskussa, mutta alun mystinen tunnelma hajoaa pikku hiljaa surkuhupaisan huumorin puolelle, kun kuvausryhmän jäsenet ovat lopulta miltei yhtä paljon kuvassa kuin itse muusikot. Ns. epäonnistuneita otoksia olisi tästä pätkästä riittänyt kosolti siivottavaksi. Filmin levoton leikkaus ei synkkaa musiikin linjojen kanssa, ja ohjaus tuntuu perustuvan enemmän satunnaisotantaan kuin näkemykseen. DVD:ltä löytyy muutakin tavaraa, mm. valokuvagalleria ja ylimääräisenä audiona kappale Faagi & Fenoli.