Keskitapio, Terho: Unsteady rhythm

1854
lukukertaa

2007 Terho Keskitapio Productions TKPRO-001

Terho Keksitapio: Unsteady rhythm

Photo by Vili Mäentausta ; Design by Anni Kinnunen.

1.Confirmation (Charlie Parker)
2.Road song (Wes Montgomery)
3.Golden lady (Steviw Wonder)
4.Not so long ago (Keskitapio)
5.You’d be so nice to come home to (Cole Porter)
6.Laurie (Bill Evans)
7.Time remembered (Bill Evans)
8.Unsteady rhythm (Keskitapio)
9.Estaté (Bruno Martino)

Terho Keskitapio (g), Petri Rahikkala (p), Tapio Tekoniemi (b), Esa Virkkula (dr) Produced by Terho Keskitapio

Recorded by Jaakko Pohjola at Oulu Conservatoire, 9/2006
Mixed and mastered by Pasi Kauppinen at Studio 57

Arvio: 3 tähteä

Kitaristi Terho Keskitapio on tullut ainakin Pohjois-Suomessa tunnetuksi monista kiinnostavista yhtyeistä, kuten esimerkiksi Cloud Nine, Arctic Swing Trio ja Keskitapio – Seebeck Quartet. Keskitapio on aina suhtautunut musiikkiin kunnianhimoisesti ja hän on jatkuvasti hakenut kitarajazziinsa uusia, tuoreita näkökulmia. Tyylillisesti Keskitapio tuntee olevan kotonaan varsin laajalla alueella aina Django Reinhardt -tyylisestä swingistä moderniin groovejazziin.

Oulussa musiikinopettajana vaikuttava Keskitapio on nyt saanut julki ensimmäisen oman levynsä ”Unsteady Rhythm”, jolla soittaa kitaristin uusin kvartetti. Levyn julkistuskeikka soitettiin vähän aikaa sitten Ylläs Jazz & Blues 2007 -festivaaleilla. Ylläksellä yhtye soitti huolella rakennetun setin, jossa svengijazz ja balladit muodostivat erittäin onnistuneen kokonaisuuden. Illan ohjelmisto koostui luonnollisesti uuden levyn materiaalista, jonka parissa kvartetti yltyi varsin intoutuneeseen menoon.

Sama svengin, rauhallisten balladien ja harkittujen yksityiskohtien vuoropuhelu leimaa myös uutta levyä. Charlie Parkerin ”Confirmation”, Porterin ”You´d Be So Nice To Come Home To” ja Keskitapion käsialaa oleva rytmisesti jännittävä nimikappale ovat hyviä esimerkkejä kvartetin suoraviivaisesta svengiosaamisesta. Balladiosaston parhaimmisto on peräisin Bill Evansin tuotannosta; ensin tulee Keskitapio kitarasoolona soittama ”Laurie” josta siirrytään Virkkulan rumpusoolon kautta herkän kauniiseen sävellykseen ”Time Remembered”.

Terho Keskitapio kantaa yhtyeen johtajana itseoikeutetusti myös suurimman solistisen vastuun. Hän on taitavan tyylikäs solisti, joka ei juurikaan riehaannu emotionaalisesti. Harkitsevuus voi vaikuttaa jossain määrin myös viileydeltä, mitä sinänsä pätevästi soittavan yhtyeen ilmaisun varovaisuus ja tietty perinteisyys vielä korostavat. Ehkäpä seuraavalla levyllä saamme kuulla jo rohkeammin omaa ääntään hakevaan Keskitapiota. Joka tapauksessa sekä Terho Keskitapion yhtyeet ja tämä levyuutuus ansaitsevat tulla tutuiksi Pohjois-Suomen jazzpiirejä laajemmalti.