Ursin, Eeppi : Violet

1940
lukukertaa

Eeppi Ursin Band: Violet
2005 6Sense Records 6S0501

Ursin, Eeppi : Violet

Cover art: Mikko Ijäs ; design: Timppa ”Honky” Honkonen.

1.Absence of you (Ursin)
2.Split the difference (Ursin)
3.Lonely soul (Ursin)
4.Far away lands (Kämäräinen)
5.My guy (Ursin)
6.Russian chant (Ursin)
7.Two in one (Rissanen)
8.November night (Ursin)
9.Foolish heart (Ursin)
10.Give your mind a rest (Ursin)

Arrangements by Timo Kämäräinen.

Eeppi Ursin (voc), Timo Kämäräinen (g, synt, voc), Aki Rissanen (p, keyb), Antti Lötjönen (b), Olli Krogerus (dr)
+ Marko Timonen (perc)
+ Riitta Keränen (voc)
+ Johanna Försti (voc)
+ Jutta Annala (voc)
+ Jukka Eskola (tp, fl-h)
+ Timo Lassy (ts, ss)
+ Kati Kuusava (v)
+ Helmi Kuusi (v)
+ Jussi Tuhkanen (vla)
+ Riikka Lampinen (vc)

Produced by Timo Kämäräinen
Recorded at Jive Studio, Seawolf Studios and Hitsville IV Studio by Jukka Varmo, 10-12/2004
Mixed at Jive Studio by Jukka Varmo
Mastered at Attic Mastering by Svante Forsbäck

Arvio: 3 tähteä

Eeppi Ursin voitti vuonna 2001 Lady Summertime -jazzlaulukilpailun. Omien kappaleiden työstäminen ja tämä oma yhtye olivat vuorossa seuraavana vuonna.

Valtaosa Violet-levyn materiaalista on Eeppi Ursinin itse säveltämää ja sanoittamaa. Levyn ja yhtyeen toinen kantava voima on kitaristi Timo Kämäräinen, joka vastaa sovituksista ja tuotannosta.

Violetilla Ursin liittyy siihen nuorten suomalaisten naislaulajien ryhmään, joka on löytänyt oman tyylinsä jazzin, soulin, folkin, rockin ja popin alueilla vapaasti raja-aitoja ylitellen. Esimerkiksi Jenny Robsonin ja Johanna Iivanaisen kanssa Ursinilla on yhteistä tämä monimusiikillisuus ja genren hankala määrittely. Monessa kohdin Violet-levyn ykkösmäärittäjä ei ole jazz, niin nuoren jazzsukupolven huippumuusikoita kuin yhtye pitääkin sisällään.

Eeppi Ursin laulaa hyvin, luonnollisen ja luontevan tuntuisesti. Ääniaines on mieluummin neutraali kuin persoonallinen, mutta sillä kyllä pärjää pitkälle, jos musiikkiin löytyy tarpeeksi omaleimaisuutta. Tällä levyllä täysosumasta vielä jäädään: Kämäräisen johdolla luodaan kyllä sovituksellisesti erittäin vaihtelevaa jälkeä, mutta sävellykset jäävät heikoimmaksi lenkiksi. Ei materiaalissa sinänsä mitään sijaa kunnon haukuille ole, mutta se säväyttävä jokin jää puuttumaan. Silloin kun kurotellaan jazzista populaarin puolelle, melodioihin pitäisi saada kunnolla koukkua. Nyt soljutaan liian usein arvattavin, jotenkin rutiininomaisin kääntein eteenpäin, ja kokonaisuus jää siten tasapaksuksi.

Violet on Ursinilta kuitenkin laadukas avaus. On mielenkiintoista kuulla onnistuuko hän luomaan persoonallisempaa jälkeä toisen bändinsä, kevään 2005 Jazzliiton kiertueella esittäytyvän Warp!-yhtyeen kanssa.