Korpi Ensemble: Puu

2025
lukukertaa

2004 Jupiter JUP014CD

Puu

Cover design: Vesa Manninen.

1.Everything’s all right (Kivimäki, Korpi Ensemble)
2.Things (Oskala, Korpi Ensemble)
3.Our love (Kivimäki, Korpi Ensemble)
4.Blind world (Eero Heinonen, Korpi Ensemble)
5.Coming home (Kivimäki, Korpi Ensemble)
6.Question (Heinonen, Korpi Ensemble)
7.Waves (Kivimäki, Korpi Ensemble)
8.Crotales (Heinonen, Korpi Ensemble)
9.Sailor (Kivimäki, Korpi Ensemble)
10.Waiting for you to call (Kivimäki, Korpi Ensemble)
11.Small country (Kataja, Korpi Ensemble)
12.Video: Like father like son (Heinonen, Korpi Ensemble ; videon ohjaus: Ville Tanttu)

Johanna Iivanainen (voc), Hannu Oskala (acc), Petri Kivimäki (g), Tero Tuovinen (b), Arttu Kataja (keyb), Pekka Saarikorpi (dr, perc)
+9, 10: Eero Heinonen (b)
+3, 10: Eero Heinonen (voc)
+10: Ricardo Padilla (perc)

Produced by Eeva Koivusalo
Tracks 1-8 & 11 recorded at Finnvox Studios by Risto Hemmi
Tracks 9 & 10 recorded in the home of Johanna Iivanainen by Arttu Kataja and Eero Heinonen, additional recording by Risto Hemmi at Finnvox Studios
Mixed by Risto Hemmi at Finnvox Studios
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios

Arvio: 3,5 tähteä

Otin Korpi Ensemblen kuunteluun heti Johanna Iivanaisen tasaisenvahvan soololevyn (Johanna Iivanainen Silence SLC 024) jälkeen, ja aivan yhtä hyvältä tämäkin levy maistui. Säveltäjiä, sanoittajia, soittajia ja soittimia on kaikkia enemmän, joten eipä ihme, että kokonaisuus rakentuu vaihtelevammaksi ja monimuotoisemmaksi kuin soololla.

Nimenomaan lauluja tällekin levylle on koottu ja työstetty, joten Johannan äänen varassa ja vetämänä edetään nytkin.

Johannaa lukuun ottamatta Korpi Ensemblen muusikot ovat vielä melko tuntemattomia. Basisti Tero Tuovisen toki tietävät kaikki, jotka ovat yhtään perillä Jyväskylän jazzkuvioista.

Tämän levyn taustalta löytyy kaksi muutakin kovaa basistia, mutta nyt rockin puolelta: tuottaja Eeva Koivusalo (mm. Se, Cortina Jets, Fat Bullets, Kerkko Koskinen) ja Rasmuksen Eero Heinonen, joka ei ole Korpi Ensemblen varsinainen jäsen, mutta antaa panosta siellä täällä levyn mittaan niin äänittäjänä, basistina, taustalaulajana, säveltäjänä kuin sanoittajanakin.

Puu on jälleen Iivanaiselta levy, jota ei kannata yrittää ympätä jazzin genreen. Kolmikolla 1 N, ”Johanna Iivanainen” ja Korpi Ensemble Iivanainen siis omalta osaltaan on määrittämässä uutta, ”älykästä” popmusiikkia, fuusiota, jossa ”pop” hyödyntää jazzin, folkin ja laulelman keinoja.

Jazzihmisten kannattaa kokeeksi kuunnella Iivanaisen sanattoman laulun viemä Crotales, jossa voi halutessaan kuulla Björk-vaikutteiden ja jazzaavan scat-improvisoinnin kohtaavan. Aavistuksen Björkille taitaa olla velkaa myös Iivanaisen verevä tyylittely vaikuttavassa päätöksessä Small Country.

Audion päälle tulee bonuksena video kappaleesta Like father like sun. Se on aika toimiva juttu, etenkin omenapuutarhaotoksissa on visuaalisesti upeita kohtia. Leikkaukset tosin ovat ajoittain aivan turhaan leimallisen musiikkivideomaisia, siis liian nopeita mennäkseen yksi yhteen Johannan laulun pitkien linjojen kanssa.

Petri Kivimäen ideoihin pohjautuu 6 levyn 11 kappaleesta, joten häntä voi pitää Korpi Ensemblen voimahahmona. Kivimäki tarjoaa myös soittopuolella monenlaista, esimerkiksi slidekitara tekee hyvän säväyksen. Toinen soundillinen säväyttäjä on Hannu Oskalan harmonikka, joka tämäntyylisessä sähköisessä populaarimusiikissa pehmentää sointia oivallisesti ja erottaa bändiä muista yrittäjistä.