Halme, Hepa: Nine steps in line of beauty

1905
lukukertaa

Hepa Halme Prospekt: Nine steps in line of beauty
2003 Silence SLC 013

Halme

Sleeve: Speed Shop/Vilunki

1.Step I
2.Step II
3.Step III
4.Step IV
5.Step V
6.Step VI
7.Step VII
8.Step VIII
9.Step IX

Variations, improvisations & meditations on a theme by Ornette Coleman.

Hepa Halme (fl, as, b-cl)

+ 1, 9: Teho Majamäki (perc)
+ 1, 9: Heikki Savolainen (perc)
+ 2: Jarmo Saari (g, theremin, programming)
+ 2: Teppo Mäkynen (programming, scratches)
+ 3, 7: Toppo Isopuro (koto, perc, tampura, synt)
+ 4: Miikka Paatelainen (g, b)
+ 4: Janne Haavisto (perc, synt)
+ 4, 5, 6: Abdissa Assefa (perc)
+ 5, 6: Seppo Kantonen (p)
+ 5, 6: Samuli Kosminen (samples, perc)
+ 8: Karri Koivukoski (vla)

Studio: Seawolf Studios, Helsinki, 1999-2001
Tuottaja = Producer: Hepa Halme, Heikki Savolainen
Äänittäjä = Engineer: Heikki Savolainen
Step IV: recorded by Janne Haavisto at Hitsville IV, Helsinki
Step III & Step VII recorded by Toppo Isopuro at home, Helsinki
Miksaus & masterointi = Mixed and mastered by: Heikki Savolainen, Seawolf

Arvio: 3 tähteä

Huilisti/saksofonisti Hepa Halmeen levy ”Nine Steps In Line of Beauty” koostuu yhdeksästä kappaleesta eli askeleesta, jotka levyn alaotsikon mukaisesti ovat ”variaatioita, improvisaatioita ja meditaatioita Ornette Colemanin teemasta”. Tuo kyseinen teema on tietenkin freejazzballadi ”Beauty Is A Rare Thing”, jonka Colemanin klassinen kvartetti äänitti alunperin jo 2.8.1960.

Kappaleiden kokoonpanot vaihtuvat lähes joka askeleella, vain Halme itse puhaltimineen astelee mukana kaikilla. Lisäväriä tuovat esimerkiksi Jarmo Saaren theremin, Teppo Mäkysen levyn- raaputukset ja Toppo Isopuron koto. Vaihtuvista kokoonpanoista huolimatta levyllä vallitsee yhtenäinen, rauhallisen kiireetön tunnelma ja Halme kumppaneineen maalailee askelmista levollisen tasalaatuisia äänimaisemia.

Askelmien tavoittelema kauneus on luonteeltaan paikallaan pysyvää. Näin Ornette Colemanin musiikin vahva energia jää tässä tulkinnassa taka-alalle. Painopiste on siis selkeästi sanalla meditaatio ja tunnelma hyvin ”itämainen”. Tosin kuudennella askelmalla Pianisti Seppo Kantonen yltyy levyn kokonaisilmeestä poikkeavan voimakkaaseen soittoon Abdissa Mamba Assefan ja Samuli Kosmisen rytmiryhmän tukemana. Myös Saaren ja Mäkysen taustoittama toinen askelma on värikkyydessään jännittävä.

Kaiken kaikkiaan ”Nine Steps In Line of Beauty” on perinteisellä tavalla kaunista ja huolellisesti tehtyä musiikkia. Varsinkin musiikillisen mietiskelyn ystävät saanevat levystä paljon iloa itselleen.