Tolonen, Jukka: Summer games

1824
lukukertaa

Love Records 1973 remasteroitu Siboney 2004 LRCD 91

Cover design by Ben Kaila / Saftra ; CD layout by Japa Mattila.

1.Wedding song
2.A warm trip with Taija
3.Impressions of India
4.Thinking of you in the moonshine
5.Summer games
6.See you (missing my crazy baby)

All music composed & arranged by Jukka Tolonen.

Jukka Tolonen (g, mini-moog, tabla, p), Pekka Pöyry (ss, as, fl)
+ 1, 5, 6: Paroni Paakkunainen (fl)
+ 1, 4, 5, 6: Jussi Aalto (tb)
+ 1, 2, 3, 4, 5: Heikki Virtanen (b)
+ 1, 3, 4, 5: Esko Rosnell (dr)
+ 2: Erik Dannholm (fl)
+ 2, 3: Erkki Koskimo (tb)
+ 2: Reino Laine (dr)

Produced by Måns Groundström
1-5: recorded at Finnlevy Studios, Helsinki,
+ 6: recorded at Finnvox Studios, Helsinki, 10-11/1973, by Paul Jyrälä
Mixed by Måns Groundström
Remastered by Pauli Saastamoinen, Finnvox Studios, Helsinki, 1/2004

Arvio: 4,5 tähteä

Vuorossa on nyt Summer games -klassikon toinen CD-versio. Tällä kertaa kyse on Pauli Saastamoisen Finnvoxin studiolla tammikuussa 2004 tekemästä remasteroinnista. Uutta ovat myös Petri Silaksen laatimat saatetekstit, joissa on mukana myös Tolosen tuoretta haastattelua. Saate on valitettavasti vain englanniksi, mutta tämä onkin kokonaisuuden ainoa puute.

Musiikki soi nyt paremmin kuin koskaan ennen. Tolonen kehittyi ja kypsyi hämmästyttävän nopeasti 70-luvun alussa. Ensimmäinen soololevy Tolonen! jäi vielä loistokkaista jaksoistaan huolimatta hajanaiseksi, mutta Summer games oli jo kauttaaltaan mestarillista työtä. Henkilökohtaisesti minun on mahdotonta kuunnella tätä levyä puolueettomasti, sillä se oli osa varhaisen nuoruuteni soundtrackia yhdessä Led Zeppelin IV:n ja kahden tyystin erilaisen Wigwam-levyn, Beingin ja Nuclear Nightclubin kanssa. Zeppelin ja Nuclear kolahtivat aikoinaan välittömästi, mutta Beingin ja Summer gamesin kanssa joutui tekemään jonkin verran työtä…

Nyt musiikki kuulostaa selkeän melodisuutensa ansiosta hyvinkin ”helpolta”. Kauttaaltaan eheä ja seesteisen kypsä Summer games tuo Tolosen esille paitsi kitaristina myös säveltäjänä ja sovittajana. Levy on todellakin täynnä hienoja melodioita ja kauniisti soivia puhaltimien hallitsemia sovituksia. Pekka Pöyryn huilu ja saksofoni, Paroni Paakkunaisen huilu ja Jussi Aallon pasuuna tekevät suurimman osan pehmeästä ja ilmavasta soundista.

Tolosen omassa osuudessa akustinen kitara on vähintään yhtä tärkeässä roolissa kuin sähköinen, ja tuo omalta osaltaan keveyttä ja kepeyttä musiikin kudokseen.

Romantiikka on tämän musiikin henkinen koti. Pehmeän kaunosieluiset kuvaelmat tuntuvat hetkittäin herttaisen naiiveilta, mutta kestävät sittenkin komeasti. Summer games on yksi 70-luvun tärkeimmistä suomalaisista levyistä.