Winter’s Jazz Workshop: Hypnosis

1557
lukukertaa

1999 Silence-0001

Cover painting: Robert Winter

1.Hypnosis (Winter)
2.So it goes (Winter)
3.Grounded (Winter)
4.The awakening (Winter)
5.Everything you need is here (Winter)
6.Later (Winter)
7.Time inside (Winter)
8.Ming dynasty (Nordström)

Winter’s Jazz Workshop: Niklas Winter (g), Severi Pyysalo (vib), Fredrik Nordström (sax), Jesper Bodilsen (b), Morten Lund (dr)
+ 5,7: Patrick Lax (perc)

Tuottaja = Produced by: Niklas Winter
Studio: Martin Kantola Studios, 10/98
Äänittäjä = Engineer: Martin Kantola
Miksaus = Mixed by: Antti Hytti, Niklas Winter, Magnusborg
Masterointi = Mastered by: Janne Malen, Niklas Winter, DER, Tammisaari

Arvio: 3,5 tähteä

Niklas Winterin milloin lyyrisenpehmeän, milloin säröisensähköisen kitaran johdolla haetaan hypnoositilaa tällä Winter’s Jazz Workshopin ensimmäisellä levyllä. Winterin lisäksi mukana on Turun jazzelämän toinen vahva mies, vibrafonisti Severi Pyysalo. Kaikkiaan soittajia on mukana peräti kolmesta pohjoismaasta, sillä Workshopin riveissä musisoivat myös ruotsalainen saksofonisti Fredrik Nordström ja Scandinavian Jazz Quartetista tutut tanskalaiset, basisti Jesper Bodilsen ja rumpali Morten Lund. Parilla levyn raidalla vierailee lisäksi lyömäsoittaja Patrik Lax.

Hypnosis on äänitetty vuoden 1998 kiertueen yhteydessä lähes pelkästään Winterin säveltämän uuden materiaalin pohjalta.

Nimikappale avaa pelin modernilla pohjoismaisella ydinjazzilla, jossa pääosassa ovat kiperät unisonot ja ennen kaikkea Winterin oma kuulassointinen ja dynaaminen kitarointi. So it goes jatkaa pehmeämmillä linjoilla. Kappaleessa Winter esittelee herkempää puoltaan, Bodilsen ja Pyysalo ensin tukevat lämpimästi ja saavat sitten tilaa omille painokkaille sooloilleen. Hienoa kamarijazzia!

Grounded lähtee liikkeelle bluesahtavalla groove-meiningillä, mutta selkeän rytmipohjan päällä jamitellaan lopulta melkoisen vapaasti. The awakening tuo pääosaan Winterin akustisen, nailonkielisen kitaran. Winter yhdistää soitossaan klassisen tekniikan jazzfraseeraukseen. Lopputulos on selkeätä, erottuvaa, pelkistetyn kaunista soittoa, jossa tueksi tulevat lopulta Bodilsenin basso ja Lundin varovainen vispilöinti.

Everything you need is here iskee jälleen koko bändin voimalla. Nyt ollaan jo lähes fuusio-tunnelmissa. Toki Bodilsenin basson akustisuus pehmentää sointia, niin että ihan sähköisimpiä sfäärejä ei tavoitella. Musiikin kudosta rakennetaan yksinkertaisen basso-ostinaton päälle. Hyvin kulkeva jamihenkinen rypistys tuo solisteina esille ensin Winterin, sitten Pyysalon ja lopulta Nordströmin.

Later-kappaleen tunnelmoinnin pohjustaa trio Pyysalo-Bodilsen-Lund. Winter hiipii vähitellen taustalle mukaan, ja välillä Nordströmin tenorikin intoutuu pehmeästi hyräilemään. Time inside jatkaa samaa seesteistä ja rauhallista linjaa, nyt koko ajan Nordströmin johdolla. Levyn ainoa ei-Winter, Nordströmin teema Ming dynasty käynnistyy melko yhdentekevillä unisonoriffeillä, ja niihin myös palataan lopuksi, mutta siinä välissä soittajille on annettu vapaat kädet. Muuten linjakkaalla ja hallitulla levyllä väliosan improvisointi tuntuu jäävän osittain hakuammunnaksi. Kappale on ehkä sittenkin turha lisäys Winterin oman musiikin jatkoksi.

Winter’s Jazz Workshop kantaa esikoisellaan kunniakkaasti skandinaavisen jazzmodernismin lippua. Taidokas ja tyylikäs, kontrolloitu kokonaisuus kuvastaa hyvin yhtyeenjohtaja Winterin persoonallisia näkemyksiä säveltäjänä ja muusikkona.