Paakki, Riitta: Enne

1875
lukukertaa

Riitta Paakki Trio: Enne
2004 Texicalli Records Impala 009

Photos: Nina Sederholm ; cover: Leena Piira.

1.Spikernikof (Hassinen)
2.Enne (Paakki)
3.Rantanplan (Anttila)
4.Sir Dickson (Anttila)
5.Syli (Paakki)
6.Tarvo (Anttila)
7.él Mo (Hassinen)
8.Sara (Hassinen)
9.Toffee (Paakki)
10.Predator (Anttila)
11.Tienoo (Anttila)

Riitta Paakki (p), Ape Anttila (b), Mikko Hassinen (dr)

Studio: Kallio-Kuninkala, Järvenpää, 9/2003
Tuottaja = Producer: Riitta Paakki Trio
Äänittäjä = Engineer: Miikka Huttunen
Miksaus = Mixed by: Miikka Huttunen
Masterointi = Mastered by: Minerva Pappi, Finnvox, Helsinki

Arvio: 3 tähteä

Pianisti Riitta Paakin trion toinen levy ”Enne” jatkaa saumattomasti samalla tiellä kuin vuonna 2000 ilmestynyt debyyttilevy ”Riitta Paakki Trio” (Impala 004).  Trion kokoonpano on säilynyt samana ja myös uutuus koostuu yhtyeen jäsenten omista, pätevistä sävellyksistä. ”Enne” on yhdentoista kappaleen ehjä kokonaisuus, joka tarjoaa melodista, välillä hieman melankolista ja aina sujuvasti kulkevaa perinteistä pianotriojazzia.

Levy antaa kaikille trion jäsenille oivallisia tilaisuuksia näyttää osaamistaan. Riitta Paakki on svengaava, turhia korukuvioita välttelevä pianisti, Ari-Pekka Anttila totuttuun tapaansa yhtyettä eteenpäin vakaasti kantava basisti ja Mikko Hassinen vähäeleisen ja sävykkään rumpujen soiton malliesimerkki.

Tasalaatuisen, ehkä hieman tasapaksunkin, levyn kappaleista voi erikseen nostaa esille vaikkapa levyn ytimekkään avauksen ”Spikernikof”, Paakin kauniin sävellyksen ”Syli”, dramaattisen ”Predatorin” ja leppoisasti svengaavan päätösraidan ”Tienoo”.

Riitta Paakki Trio liikkuu nykyisin hyvin vilkkaasti liikennöidyllä tiellä, sillä pianotriojen jazz on ollut viime aikoina varsin suosittua. Pohjoismaisina pianistiesimerkkeinä mieleen tulevat Esbjörn Svensson, Jan Lundgren, Jacob Karlzon ja Samuli Mikkonen. Miellyttävä ”Enne” ei mitenkään joudu häpeään tämän joukon keskellä, mutta ei toisaalta tuo mukanaan mitään erityisen omaperäistä.