Simons, Jan: Answer

1966
lukukertaa

Jan Simons Band: Answer
2000 Silence-000

Simons, Jan: Answer

Cover photo: Heimer Dahlskog ; design: Idéteknologi AB

1.Memories of a master (Simons)
2.For sure (Simons)
3.Shades (Simons, Dunkel, Winter, Mikkonen, Ounaskari)
4.Black (Winter)
5.Answer (Simons)
6.Bubbles (Simons, Dunkel, Winter, Mikkonen, Ounaskari)
7.Bitter lemonade (Simons)
8.One, once (Simons)
9.Moment of your everything (Simons)
10.The end (Simons, Dunkel, Winter, Mikkonen, Ounaskari)
11.Back to the beginning (Winter)

Kenny Wheeler (fl-h, tp), Manuel Dunkel (ts), Niklas Winter (g), Samuli Mikkonen (p), Jan Simons (b), Markku Ounaskari (dr)

Studio: MTV3, Helsinki, 9/1999
Tuottaja = Producer: Jan Simons
Executive producers: Jan Simons, Niklas Winter
Äänittäjä = Engineer: Johannes Lundberg
Miksaus ja masterointi = Mixed and mastered by: Johannes Lundberg, Studio Bunkern, Göteborg, Sweden
Mixing assistance: Jan Simons, Niklas Winter

Arvio: 3,5 tähteä

Pehmeä ja sulava ovat määreitä, jotka ensimmäisinä tulevat mieleen Jan Simons Bandin musiikista. Yhtyeen kevyt svengi on todella jouhevaa ja pakottoman luontevaa.

Ensimmäiselle levylleen Simons on vahvistanut kotimaista huippukvintettiään legendaluokan muusikolla, kanadanbrittiläisellä trumpetistilla Kenny Wheelerillä. Lyyrisenä tyyliniekkana tunnettu eurooppalaisen taidejazzin konkari sopii hyvin tähän porukkaan, josta etenkin pianisti Mikkonen ja kitaristi Winter ovat leimautuneet tuontyyppisen jazzkäsityksen edustajiksi omilla levyilläänkin. Manuel Dunkelin muusikkokuva on monipuolisempi, mutta hienosti hänkin sopeutuu tähän konseptiin.

Ei sillä, että Jan Simons Band olisi pelkästään siloista kaunokelluntaa. Kyllä särmääkin löytyy, eniten juuri Dunkelin tenorirevittelyistä. Dunkelin taidoista ja tyyleistä tämä levy onkin kaikin puolin vahva näyttö.

Wheeler puolestaan ei ole aivan terävimmillään, vaan hänen kannaltaan merkittävimmät levytykset löytyvät muualta. Tämän levyn nautittavinta Wheeleriä on kamarijazzillinen Back to the beginning -kappale, joka kannattaa tsekata myös Niklas Winterin nätisti soljuvan kitarismin ansiosta. Winterin tavoin Samuli Mikkosen soitto vähäeleinen ja tyylitelty soitto on nautittavaa kautta levyn.

Levyn kaiken materiaalin on säveltänyt Simons itse lukuun ottamatta kolmea peruskvintetin, siis ilman Wheeleriä, yhdessä improvisoimaa vapaamuotoista tuokiota. Simonsin biisit ovat hyviä, mutta parasta tällä levyllä on sittenkin eurooppalaisen taidejazzin keskiöstä kumpuava hallitulla tavalla improvisatorinen ote.