Perko, Jukka & Virtuosi di Kuhmo: Kaanaanmaa

2731
lukukertaa

Jukka Perko & Virtuosi di Kuhmo: Kaanaanmaa
2002 EMI Blue Note 724355742223

Jukka Perko & Virtuosi di Kuhmo: Kaanaanmaa

Cover art: Janne Uotila/nggd

1.Suojelusenkeli (Maan korvessa kulkevi lapsosen tie) (P.J. Hannikainen, sov./arr. Pekka Pohjola)
2.Jumala ompi linnamme (trad.: Saksa/ Germany, sov./arr. Pekka Pohjola)
3.Minä vaivainen, vain mato matkamies maan (trad., sov./arr. Esa Onttonen)
4.Nyt maailman ahdistavan (trad., sov./arr. Severi Pyysalo)
5.Sinuhun turvaan Jumala (trad., sov./arr. Jukka Linkola)
6.Mua siipeis suojaan kätke (trad.: Ruotsi/ Sweden, sov./arr. Jukka Linkola)
7.Kaanaanmaa (trad., sov./arr. Severi Pyysalo)
8.Herraa hyvää kiittäkää (Heinrich Albert, sov./arr. Arttu Takalo)
9.Oi, muistatko vielä sen virren (Oskar Merikanto, sov./arr. Pekka Pohjola)

Jukka Perko (as, ss)

Virtuosi di Kuhmo:
I-viulu/first violins: Elina Vähälä, Satu Savioja, Anna-Leena Haikola, Minna Pensola, Laura Vikman
II-viulu/second violins: Emma Vähälä, Annika Palas, Eriikka Maalismaa, Kati Kiraly
altto/violas: Olli Kilpiö, Atte Kilpeläinen, Mari Maijala, Kaisa Pulkamo
sello/cellos: Mikko Ivars, Joel Laakso, Jussi Viitala, Anne Lagercrantz
basso/basses: Jarkko Uimonen, Henri Dunderfeldt

Winds for Virtuosi:
huilu/flute: Päivi Korhonen
Piccolo ja huilu/piccolo and flute: Mari Kunnari
Oboe: Sole Terästö
Oboe ja englannintorvi/oboe and English horn: Seidi Palonen
Klarinetti/clarinet: Petri Vallius
Klarinetti ja bassoklarinetti/clarinet and bass clarinet: Eeva Mäenluoma
Fagotti/bassoon: Otto Virtanen
Fagotti ja kontrafagotti/bassoon and contra- bassoon: Tuukka Vihtkari
Käyrätorvi/horns: Mia Kasper, Satu Huuskonen
Timpani ja lyömäsoittimet/timpani and percussion: Tuija-Maija Nurminen
Lyömäsoittimet/percussion: Sami Koskela

Recorded at Michael’s Church in Turku
Tuottaja = Producer: J-P Virtanen
Äänittäjä = Engineer: Esa Santonen
Recording assistant: Jouni Juntunen
Miksaus = Mixed by: Esa Santonen, Liiteri
Masterointi = Mastered by: Otto Donner, DER, Tammisaari

Arvio: 4 tähteä

Jazz ja virret eivät ole mikään uusi yhdistelmä. Koko musiikinlajin syntyhistoriaan liittyy läheisesti Amerikan mustien hengellinen musiikki. Myös moderni jazz palaa aika ajoin hengelliseen musiikkiin. Jazzmessujen ohella myös pieni on ollut kaunista. Pohjoismaissa kaikesta turhasta riisuttu luterilainen melodiikka sopii hyvin tällaiseen pelkistettyyn lähestymistapaan. Hieno esimerkki skandinaavisen karusta virsijazzista on ruotsalaisen Anders Widmark Trion Psalmer-levy vuodelta 1997.

1990-luvun lopulta lähtien Suomessakin alkoi pikku hiljaa kehkeytyä pienimuotoinen virsibuumi. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin virsien ja psalmien kanssa ovat jazzareista työskennelleet mm. Sakari Kukko, Niklas Winter ja Ahava.

Kaanaanmaalla Jukka Perko on toteuttanut oman pitkäaikaisen virsihaaveensa. Levy ei kuitenkaan ole projektin päätepiste, vaan virsien tulkitseminen on jatkunut levyn jälkeenkin konserteissa sekä kamariorkesterin kanssa että etenkin triolla Perko-Pyysalo-Viinikainen.

Jukka Perko on Kaanaanmaa-levyn yksinäinen levyn solistinen ääni. Hän soittaa levyllä voimakkaan emotionaalisesti altto- ja sopraanosaksofoneja. Perko sovittaa jazztekniikkansa sopivaksi Virtuosi di Kuhmon sointiin, ja lähenee siten klassisen suoraa soittamista. Vuolaita irtiottoja ja rohkeita jazzillisia improvisaatioita ei tällä levyllä juurikaan kuulla, vaan Perko pysyttelee useimmiten hyvin lähellä teemaa.

Ennen kaikkea tämä pelkistyneisyys palvelee tunnelmaa. Levylle on saavutettu uskonnot ylittävä hartaus, joten vaikka lähtökohta on leimallisesti luterilainen, lopputulos varmasti puhuttelee tämän uskonnon ulkopuolisiakin kuulijoita absoluuttisena, syvällisenä ja puhtaana musiikkina.

Pekka Pohjola on sovittanut virsistä kolme, Jukka Linkola ja Severi Pyysalo kaksi kumpainenkin, ja yhden sovituksen ovat saaneet tehtäväkseen Esa Onttonen ja Arttu Takalo. Hienoa työtä kaikilta. Lopputulos on persoonallisista äänenpainoista huolimatta sittenkin niin yhtenäinen, ettei kokonaisuudesta pomppaa mikään kappale erilleen. Tämän levyn vahvuus onkin tiheässä tunnelmassa ja alusta loppuun asti väkevänä kestävässä otteessa.