Gnomus: Gnomus

2161
lukukertaa

2000 Fiasko Records FRCD-1

Gnomus

Photo: Hanna Marjanen ; Cover design: Teemu Saarinen.

1.Oymyakon
2.Stramenta mortifera
3.Mennyt vain
4.Abramis brama
5.Fungus dei

Music by Ikonen/Kallio/Onttonen.

Kari Ikonen (keyb), Mika Kallio (dr, perc), Esa Onttonen (g)

Tuottaja = Producer: Gnomus
Recording, mixing & editing: Miikka Huttunen

Arvio: 4 tähteä

Gnomuksen tyylillisiä lähtökohtia voisi lähteä etsimään progressiivisen rockin, ambientin, kokeellisen elektronimusiikin ja vapaamman jazzin alueilta.

Rumpali Mika Kallio luo pohjat joiden päälle kitaristi Esa Onttosen ja kosketinsoittaja Kari Ikosen kelpaa rakentaa monipolvisia ja soundillisesti rikkaita maalailujaan. Onttosen skaala yltää hienovaraisesta värittämisestä tuimaan tykitykseen. Ikonen yhdistää yhdistää herkullisella tavalla sampleihin perustuvaa uutta sähköisyttä ja moogsyntikkaan pohjaavaa, jo ikivanhalta tuntuvaa ja usein lievästi hupaisaa elektronista äänimaailmaa. Välillä vielä soittajat lähenevät toisiaan niin, että on vaikea tietää kumman arsenaalista oudot äänet tulevat, Ikosen vai Onttosen.

Yhtyeen musiikki rakentuu pitkille improvisatorisille kaarille. Gnomus pyrkii selkeästi tällä levyllä ja myös kaikissa konserteissaan yhteen yhtenäiseen kokonaistaideteokseen. Erillisistä kappaleista muodostuu yksi yhtenäinen jatkumo, musiikillinen matka, joka sujuu kuitenkin kiitettävän vaihtelevissa maisemissa.

Tässäpä siis yksi kaikkein persoonallisimmista yrittäjistä jazzin ja rockin välisellä harmaalla alueella. Gnomuksen musiikki on kaikkea muuta kuin harmaata. Hieno levy bändiltä, jolle toivoo pitkää ikää ja monia uusia musiikillisia seikkailuja.