Tähtelän Valot: Bluetango

2029
lukukertaa

2003 Tähtelä HATCD-03

Tähtelän Valot: Bluetango

Kuvat ja kannen suunnittelu: Hannu Tähtelä

1.Kotokorpi = Home in the woods
2.Voitko olla? = Wanna play with me?
3.Bluetango
4.Olipa kerran = Twice upon a time
5.Ajan nopeudella = Driving at the speed of time
6.Uni = In a dream
7.Sirkus = Cirkus
8.Keikot = Giggoblins
9.Surunpilaaja = Killsorrow

All compositions by Hannu Tähtelä.

Pekka Nättinen (g, cl, ss), Antti Kettunen (ts, ss, tu), Antti Kujanpää (p, synt, acc, ts), osmo Blomqvist (dr, perc), Hannu Tähtelä (el-b, 12-string kantele)
+ 3: Kalevi Louyhivuori (tp)
+ 6: Petri Toiviainen (tb)
+ 6: Sami Varvikko (tp)

Studio: Suomalainen Konservatorio, Jyväskylä
Äänittäjä = Engineer: Sami Varvikko
Miksaus = Mixed by: Sami Varvikko
Masterointi = Mastered by: Sami Varvikko

Arvio: 3,5 tähteä

Hannu Tähtelä on yksi jyväskyläläisen, improvisaatioon suuntautuneen musiikkielämän kestovaikuttajia. Viitekehyksenä on kuitenkin ollut mieluummin etnorock ja intrumentaalinen proge kuin jazz.

Tähtelä on säveltänyt ja soittanut omaa musiikkiaan 1970-luvun puolivälistä lähtien. Uran tärkeitä yhtyeitä ovat olleet ensin 70-luvun loppupuolen Fyyralyyra ja myöhempi Tuulenkantajat. Vuonna 1998 perustettu Tähtelän valot jatkaa näiden aikansa merkki- yhtyeiden perinnettä etnorockjazzfuusion saralla, ehkä edeltäjistään aavistuksen jazzia lähentyneenä.

Soittajapuolelta eniten jazzsävyjä yhtyeeseen tuovat saksofonisti Antti Kettunen ja pianisti Antti Kujanpää. Sähköbassoa soittavan Tähtelän ja Blomqvistin komppailu sekä Nättisen kitarointi on taas enimmäkseen selkeästi progehenkistä, yhtyetasolla ei siis mitään diibadaaba-jazzailua kuulla.

Suomalaisen musiikin kentästä vertailukohtia hakeva voi löytää Tähtelän musiikista sukulaisuutta esimerkiksi sellaisiin tekijöihin kuin Anssi Tikanmäki tai Pekka Pohjola (kuunnelkaa vaikka Surunpilaajan alku!). Tähtelä on kuitenkin löytänyt oman selkeästi erottuvan lokeronsa. Etenkin pitkäaikainen kokemus näyttämömusiikista kuuluu: jokaisella Tähtelän biisillä on tarina kerrottavana, jokaisesta kappaleesta löytyy oma pihvinsä, syynsä olla olemassa.

Säveltäjänä Tähtelä on oivallinen melodikko ja kehittelijä. Fuusiomusiikkia usein vaivaavasta tyhjänpäiväisestä riffittelystä tai staattisen tapahtumattomuuden päälle liimatuista maratonsooloista ei ole jälkeäkään. Levyllä pääpaino on tehollisessa ensemble-työskentelyssä, soolot ovat perusteltuja ja kudokseen hyvin istuvia, ja myös soolojen alla musiikki etenee hallitusti. Yhtyeelle ominaista, ilmavaa ja kevyttä sointikuvaa määrittelevät eniten akustisen pianon päällä lyyrisenä soiva Kettusen saksofoni ja Nättisen kirkassointinen sähkökitara.

Levyn monipuolisesta ja tasavahvasta kappaleistosta poimittakoon esille vaikka Bluetango, jossa tango sulautuu luontevasti bluesiksi ja jazziksi Kalevi Louhivuoren trumpetin ja Antti Kettusen fonin maalailujen myötä, sekä Uni, rauhallinen marssiksi taittuva puhallinpainotteinen pikkukappale, joka olisi hyvin vielä kestänyt jatkokehittelyä ja paisutteluakin.

Tähtelän Valot on hieno progen ja jazzin välimaastossa seikkaileva yhtye. Bluetango on onnistunut dokumentti bändistä ja samalla myös Hannu Tähtelän säveltäjänuran painava väliraportti, jonka soisi herättävän laajempaakin mielenkiintoa.