Pietilä, Esa: Direct

1727
lukukertaa

Esa Pietilä Trio: Direct
2003 Fiasko Records FRCD-13

Cover art: Teemu Saarinen

1.Mind hunt (Pietilä)
2.Headway (Pietilä)
3.Direct (Pietilä, Ounaskari)
4.A sign (Pietilä, Krokfors, Ounaskari)
5.So is… (Pietilä)
6.Bumpy down (Pietilä, Krokfors)
7.Spring flower (Krokfors)
8.Purple jungle (Pietilä, Krokfors, Ounaskari)
9.Freejohn (Pietilä, Krokfors)
10. Strong till three (Pietilä)
11. Point zero (Pietilä, Ounaskari)
12. Triangles (Pietilä)

Esa Pietilä (ts, ss), Uffe Krokfors (b), Markku Ounaskari (dr, perc)

Studio: Mango Studios P. Jyrälä, Porvoo
Tuottanut = Produced by: Esa Pietilä
Äänittäjä = Engineer: Teemu Kortelainen
Assistant recording by Puke Kataja
Miksaus = Mixed by: Teemu Kortelainen
Masterointi = Mastered by: Otto Donner, DER, Tammisaari

Arvio: 4 tähteä

Vankkojen kotimaisten jazzlevyuutuuksien sarja jatkuu, kun Fiasko Records jonkin ajan taukoa pidettyään julkaisee Esa Pietilän kolmannen levyn. Direct on nimensä veroisesti levollisen jämäkkää ja suoraa puhetta. Pietilä ei lankea tekniikalla elvistelyyn eikä pikkusievään koristemaalaukseen. Hänen molemmat saksofoninsa soivat vähäeleisen luotettavasti. Niissä on ikään kuin juurevan kansanmiehen uskottavuutta. Vaikutelmaa tukevat jäntevät kappaleet, joista osa on Pietilän käsialaa ja osa yhdessä improvisoituja. Vaihtelua ohjelmaan on saatu duettojen (saksofoni/rummut ja saksofoni/basso) avulla.

Markku Ounaskari on niitä suomalaisia jazzmuusikoita, joiden uran kehittymistä on ollut ilo seurata jo pidemmän aikaa. Ounaskari on vuosien varrella laventanut taiteilijankuvaansa. Luotettavan rytminpiiskaajan lisäksi hänestä on kasvanut monipuolinen ja sounditietoinen lyömäsoittaja, joka on oleellinen osa tämänkin levyn äänimaisemaa. Hieno esimerkki Ounaskarin lyömäsoitintaiteesta on ”Strong till three”, jossa rumpujen koko dynamiikka bassorumpujen syvistä jysähdyksistä lautasten helinään on kauniisti tallennettu.

Mitenkään Pietilän ja Ounaskarin ansioita vähättelemättä ehdotan myös vaihtoehtoista kuuntelutapaa. Direct-levyä on mielestäni nimittäin ainakin paikoin mahdollista kuunnella basisti Uffe Krokforsin soololevynä ja ajatella Krokforsin täyteläinen basso solistiksi, jota muut soittimet säestävät. Vaikkapa saksofoni/basso-duetot, kiihkeä ”Bumpy Down”, Krokforsin kaunis sävellys ”Spring Flower” ja vähitellen intensiteettiään kasvattava ”Freejohn”, tuntuvat saavan näin kuunneltuna uusia merkityksiä. Krokfors on ollut vahvasti esillä viime aikojen levyuutuuksilla, Samuli Mikkosen ”7 Henkeä”-levyllä ja André Sumeliuksen Lift-yhtyeen ”Kairalla”. Ei liene liioittelua pitää häntä Suomen nykyjazzkentän ykkösbasistina.

Pietilän edellinen levy ”Fastjoik” (A-Records, 1998) oli erinomainen kvintettilevytys, jolla ruotsalainen trumpetisti Anders Bergcrantz vaikutti voimakkaasti. ”Direct” on määrätietoinen askel ”Fastjoikia” vapaamuotoisempaan suuntaan.