Nuijamiehet: Nuijamiehet

1546
lukukertaa

2000 Fiasko Records FRCD-2

Nuijamiehet: Nuijamiehet

Cover art: Petra Innanen ; graphic design: Mikko Kaivos

1.Elohopea (Kalima)
2.Taikatyttö (Kalima)
3.Kelju kukko (Kalima)
4.Olio (Innanen)
5.Katkera kuu (Kalima)
6.If I had a rope… (Innanen)
7.Loch Lomond (Innanen)
8.Jääkristalli (Lindgren)
9.Kruuna (Kalima)
10.Vasarankylä-Norrby (Innanen)
11.Leonid B. (Innanen)
12.Psalm (Lindgren)

Mikko Innanen (ss, as, bar-s), Kalle Kalima (g), Lasse Lindgren (b), Mika Kallio (dr)

Studio: YLE M1, Helsinki 11/99
Tuottajat = Producers: Nuijamiehet & Veli-Pekka Heinonen
Äänittäjä = Engineer: Jukka Viiri
Avustava äänittäjä = Assistant engineer : Eero Ikola
Miksaus ja masterointi = Mixed and mastered by: Johannes Lundberg, Studio Bunkern, Gothenburg, Sweden

Arvio: 4 tähteä

Nuijamiehet on yksi tämän hetken täysipainoisimpia jazzyhtyeitä. Vuodesta 1996 toiminut kokoonpano on debyyttilevyllään valmista tavaraa. Monipuolinen levy yltää ryskeestä seesteisiin, harmonisiin äänimaisemiin.

Bändi taitaa rajun rypistyksen, mutta osoittaa olevansa hirmuisen vahva myös rauhallisessa tunnelmoinnissa. Esimerkkinä tästä Taikatytön akustisen kitaran ja alttosaksofonin korviahivelevä yhdistelmä. Muutenkin yhtye uskaltaa soittaa vähän ja painokasta.

Kitara-foni-unisonojen runsas käyttö alkaa levyllä hieman häiritä pitemmän päälle. Parhaiten unisono-osuudet toimivat Katkerassa kuussa, jossa sekä fonin että kitaran soundissa on kylliksi räkää. Näin kokonaisuutena upeaan biisiin saadaan nautittavan säröytynyttä, rumankaunista äänimaisemaa.

Nuijamiesten komppi on loistava. Aina luova ja luotettava rumpali Mika Kallio kannattelee kokonaisuutta hienosti. Basisti Lasse Lindgrenin omapäinen soitinvalinta, akustinen bassokitara, sekä kuvastaa että korostaa hänen luonnettaan soittajana: vähäeleinen ja hienostunut ilmaisu on ominaisinta Lindgreniä.

Yhtyeen eturivistä fonisti Mikko Innanen vakuuttaa kautta koko levyn. Innaselta löytyy meriittejä: hän vei vuonna 2001 nimiinsä ensimmäisen Jukka Perko -saksofonikilpailun voiton, Espanjan Getxon yhtyekilpailussa Innanen palkittiin parhaana solistina vuonna 2000. Nuijamiehissä Innanen saa tuoda esille koko monipuolisen osaamisensa sopraano-, altto- ja baritonisaksofoneilla.

Kitaristi Kalle Kalima on viime vuosina noussut kotimaisen kitarismin mielenkiintoisimpien nimien joukkoon. Kalima vaikuttaa Suomen lisäksi Saksassa, jossa projektit ovat huhujen mukaan Nuijamiehiä kokeellisempia.

Kaikkiaan erinomainen bändi, erinomainen levy.