Equally Stupid täräytti hurjan keikan

1599
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Rumpali David Meier saapui keikalle suoraan Sveitsistä, saksofonisti Pauli Lyytisen bongasin Bremenin Jazzahead-tapahtuman esiintyjälistalta Äänekoskea seuraavana päivänä. Kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonilta ei tullut tulemisia ja menemisiä kysyttyä…

Kansainvälistä meininkiä, ja erityisen hienoa että tällainen yhteistyö etäisyyksistä huolimatta pysyy yllä. Equally Stupid on yksi lempparibändeistäni, ja sen kohtaaminen on aina voimauttavaa.

Huimaa oli meno myös Äänekoskella, vaikka yleisöä olisi saanut olla enemmänkin. Muutoin olosuhteet olivat optimaaliset, sillä entiseen  painohalliin muokatuissa  Club Painiksen tiloissa on intiimi tunnelma ja erinomaiset edellytykset keskittyä kuunteluun, kun hillityissä kahvilaoloissa ei ole mitään alkoholista tai ravintolatoiminnasta tulevia möykkä- tai kilikilihässäköitä.

Voimatrio ES seikkailee estottomasti jossakin jazzin ja free rockin maastoissa. Meier liimaa palat yhteen, milloin rajusti kolaten, milloin herkemmin maalaten. Rögnvaldsson ja Lyytinen vaihtelevat asemiaan ja roolejaan jatkuvasti. Lyytinen soittaa välillä komppisaksofonia, heittää efektejä sen verran että tenorillakin onnistuvat bassostemmat, koukeroi kontrapunktia yhdessä kitaran kanssa ja lähtee vuolaisiin ja rajuihin free-vetoihin ihan tuosta vaan. Rögnvaldsson sooloilee hänkin jossakin ulkoavaruuksissa, mutta ennen kaikkea mieleen jäävät lukuisat kappaleita vahvasti rakentavat riffit. Baritonikitara on Siggen ase ja muutamassa biisissä synteettisen jalkabasson yhtäaikainen pedalointi tuo lisää vaikeusasteita soittoon.

Trion biisistö on kiitettävän vaihtelevaa. Niissä on selkeitä jaksoja ja epämääräisyyttä, helposti seurattavaa ja tajunnan tuolle puolen kajahtavaa, hittipotentiaalia ja outoiluja. Kuumimmillaan ”hitit” ovat silloin kun Rögnvaldsson lataa tujun voimariffin, ja jatkoksi saksofoni ja kitara punovat yhdessä iskevän melodisen kudoksen. Mahtavana esimerkkinä bändin levottomasta iskevydestä soi esimerkiksi varsinaisen setin viimeinen biisi, bändin ykköslevyltä peräisin oleva Turkish robbery, eivätkä kakkoslevyn tuimat Paranoia ja Transpiration Painiksella kauaksi jääneet.

Equally Stupid on niitä bändejä, joilla on ns. oma juttunsa, ei ole maailmassa toista samanmoista. Samalla se on ehdottomasti niitä bändejä, jotka on koettava elävänä, näillä tärinöillä pärjää pitkälle kevääseen!

Equally Stupid Äänekosken kulttuuritoimen Club Painiksella 19.4.2018.