Timo Lassy Band 10-vuotiskiertueellaan Jyväskylän Lutakossa

2985
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Timo Lassy Band juhlii jo kymmenettä vuottaan. Ainakaan Jyväskylän Lutakon keikan perusteella suosio ei ole  hiipumassa, hyvin oli porukkaa.  Konsertin ikäjakauma oli jazzkeikalle sen verran poikkeuksellinen, seassa oli esimerkiksi paljon parikymppisiäkin, että Lassya voi kiittää isosti nuorison pitämisestä hommassa mukana.

Kymmenvuotias voi jo muistella menneitä, ensimmäiseltä pitkäsoitoltakin (The Soul & Jazz of Timo Lassy, 2007) päivitettiin intoutuneesti useampi kappale. Yhtye tosin aloitti settinsä maltillisesti, laiskanletkeillä tempoilla ja rauhallisesti kypsyneillä grooveilla. Kiihdytystä edeltävä vedenjakaja oli alun perin Teddy Rok 7 -yhtyeen repertuaarista omittu Universal four, pitkä ja rauhallinen hipahtava maalailu, joka liiteli pilvien yläpuolisissa sfääreissään.

Sen jälkeen pistettiin kierrokset pikku hiljaa yhä selkeämmin punaiselle, ja yleisö kiihtyi bändin tahdissa. Keikan finaalissa porukat pisti hurmokseen nimenomaan kollektiivi, siinä missä aiemmin huuteluita oli synnyttänyt yksittäisten soittajien osaaminen.  Soolo-osuuksissa näet luotettiin yleisön venymiskykyyn, ja siinä missä saksofoni ja piano sooloilivat kompin avittamana, rytmiryhmäläiset esittäytyivät aivan yksinään ja perusteellisesti. Basisti Antti Lötjönen, rumpali Teppo Mäkynen ja lyömäsoittaja Mamba Assefa panivat vuorollaan Lutakon yleisön hihkumaan.

Loistokkaasta orkesterista on mainitsematta vielä yksi maailman svengaavimmista pianisteista, Georgios Kontrafouris. Aivan loistavaa työtä kautta illan.

Bändin imevän grooven synnyttämiseen osallistuu kyllä jokainen soittaja suurella panoksella. Perkussiopuoli ansaitsee sikäli huomiota, että tietysti bändi pärjäisi pelkästään Teppo Mäkysen rumpaloinnillakin, mutta Abdissa ”Mamba” Assefan congat ja kilkuttimet sun muut tuovat rytmiraitaan syvyyttä, paksuutta ja pyöreyttä sekä tietysti oman svengikiihokkeensa. ”Ylimääräiset” perkkasoittajat eivät nykyrahatalouden kahleissa ole muotia, joten Lassyn yhtye ansaitsee erityiskiitoksen tästä hienosta, musiikillisesti palkitsevasta satsauksesta.

Lassy itse johtaa orkesteria suvereenilla auktoriteetilla. Mies on lavalla olemukseltaan aina cool, mutta  soiton äärilaita on kaikkea muuta, sieltä löytyy se viimeinen vaihde kaikkien vaihteiden jälkeen. Tosin on todettava, että Lassyn pitkä kokemus näkyy: kaikki on tarkasti kontrollissa, eikä totaaliheittäytymisiä suinkaan työnnetä joka väliin. Niinpä kun Lassy puhalsi torvensa hehkumaan punaisena, sillä todellakin oli vaikutusta.

Timo Lassy Band Tanssisali Lutakossa 9.11.2017