Kvalda palasi juurilleen

1532
lukukertaa

 

Mukava tavata Kvalda pitkästä aikaa. On ollut hienoa seurata yhtyeen uraa alkumetreiltä, Jyväskylän opiskeluajoilta tähän päivään, kun muusikot ovat jo tunnustettuja tekijöitä.

Ja nyt Kvalda oli palannut synnyinsijoilleen, samaan taloon, jossa Jyväskylän jazz-koulutuksen guru Markku Rinta-Pollari keksi nelisentoista vuotta sitten yllyttää pianisti Antti Kujanpäätä kasaamaan yhtyeen kisamatkalle Tsekkeihin.

Ei tullut voittoa, mutta sen sijaan saatiin paljon ja pitkäkestoista hyvää. Syntyi kestävä kemia, ainutlaatuinen koostumus ja oma tyyli neljän säveltäjän ja vahvan improvisaation voimin.

Kvaldan soittajilla saattoi hyvinkin olla nostalgiatuntemuksia rinnassa, mutta samalla ilmassa oli poikkeuksellista klangia, kun kamarijazziin tai lyyriseen ja laulelmalliseen ilmaisuun omillaan mieltynyt ryhmä asettautui big band –kudoksen osaksi, toki määrääväksi sellaiseksi. Kvalda teki samalla konseptilla syyskuusssa kolme konserttia UMOn kanssa, ja nyt oli entisen kotikaupungin vuoro.

Kvalda-musiikin olivat big bandille sovittaneet Kujanpää ja ja basisti Jori Huhtala. Näkemyksellisissä sovituksissa hyödynnettiin erilaisia pienyhdistelmiä johdannoissa ja välikkeissä. Näissä oli Kvaldalle tyypillistä rohkeutta: Ikosen laulun taustalla soi hetken vain Hanne Luostarisen vispiläkomppi, toisaalla myös basso jutteli kahdestaan lyömien kanssa, ja yhtäällä Kvaldan soitintrion yllä liiteli yksinäinen pasuuna.

Oman veikeän ulottuvuutensa sointiin toi Kujanpään muutamassa kappaleessa käyttämä polkuharmooni, eipä kuule usein jazzissa eikä big band –yhteyksissä.

Siltasalin keikalla naiset asettuivat ääripäihin. Laulaja Aili Ikonen edusti äärimmäistä taituruutta, rumpali Hanne Luostarinen pelkistettyä maanläheisyyttä. Jo yhtyeen alkuaikoina Ikonen osoitti lahjansa scat-improvisoijana, mutta nyt heleä ääni on saanut kuorekseen teräksisen lujuuden, joka kestää horjumatta myös nousut korkeuksiin. Välittäjinä olivat yhtyeen miehet, lyyrisen pianon mestari pianisti Kujanpää ja lämminsoundinen Huhtala.

JBBllekin kyseessä oli erikoiskeikka. Kvalda hoiti koko kompin, joten big bandista mukana oli vain puhaltajisto ja tietysti kapellimestari Ilkka Mäkitalo. Solisteina nousivat tällä kertaa esiin hienoilla suorituksillaan baritonisaksofonisti Ville Huovinen, trumpetisti Antti Kuusela ja pasunisti Jussi Kosonen.

Altisti Aki Vänskä pääsi loistamaan useampaankin otteeseen, pisti rehevyydellään orkan soittokumppanit myhäilemään ja improvuorotteli lennokkaasti myös Aili Ikosen kanssa. Vänskän soitossa on innostavaa hehkua, joka tuntuisi puhuttelevan jazzdiggareita sukupolvivirajojen ylitse.

Kvalda & Jyväskylä Big Band Siltasalissa 6.11.2016 klo 18