Mainio Mindru valloitti Jyväskylän

1639
lukukertaa

class=”alignnone size-full wp-image-11371″ src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/mindru.jpg” alt=”mindru” width=”300″ height=”232″ />

Mircea Stan, Marian Petrescu ja nyt Elena Mindru, siinä Romanian lahjoja Suomen jazzelämälle. Uusin tulokas Mindru on nuori jazzlaulaja, joka on asettunut Suomeen Ruotsin-jakson jälkeen.

Suomesta löytyi pianisti Tuomas J. Turunen, ja tämä parisuhde on myös Mindrun yhtyeen The Rom Ensemblen pohjana. Turusen johtama pianotrio on kivijalka, ja oman pikantin mausteensa yhtyeeseen tuo verevästi tyylittelevä viulisti Sampo Hiukkanen. Laulajan ja viulistin liki tasavertainen työ yhtyeen eturivissä on tuiki harvinainen yhdistelmä jazzissa, joten yhtyeen on helppo erottua massasta.

Toki huomio kiinnittyy myös Mindrun omintakeisuuteen laulajana. Ääni on heleä ja puhtoinen, mutta kuitenkin vahva, improvisaatio irtonaisen lennokasta ja luontevaa. Mindrun skattailu on jopa liiankin hallittua: hän pitää impropurskahdukset aisoissa siinä määrin, että kaipaisi edes yhteen kappaleeseen piiitkää, kaiken osaamisen ulos räjäyttävää kehittelyä. Mutta erittäin hyvä näinkin, nyt kappaleet ovat ehjiksi muotoiltuja kokonaisuuksia, ja aivan erityistä huomiota muusikot ovat kiinnittäneet ääritehokkaisiin lopetuksiin.

Mindrun yhtyeen muusikot ovat nousussa olevaa nuorta kaartia, eivät vielä kaikkien tuntemia tekijöitä. Jälleen kerran joutui ihmettelemään miten laaja taso suomijazzilla nykyään on: lähes tuntemattomia soittajia, ja näin hienosti rakennettu, peräti korkeisiin sfääreihin kurotteleva pikkuyhtye.

Sibiksen jazzmaisteriksi jo ehtinyt Tuomas J. Turunen on vaikuttava pianisti, jolle on ominaista usein hervoton rytminkäsittely ja paisuttelujen massiiviset ja ekstaattiset tehot. Turunen hyödyntää sujuvasti myös klassisen puolen osaamistaan. Eero Seppä on väkivahva basisti, joka sitoi Popparin keikalla ryhmän jäntevästi kasaan, ja vakuutti samalla mietityillä sovituksillaan, sillä peruskulkubassoihin ei kuulijan tarvinnut tyytyä missään vaiheessa. Rumpali Anssi Tirkkonen jäi mieleen etenkin uuden levyn nimikappaleen (Evening in Romania) mahtisoolostaan, jossa Romanian rytmit saivat väistyä hillittömän drum’n’bass-grooven alta.

Mindrun johtama Rom Ensemble ei suinkaan ole puhtaasti etnojazzyhtye. Vaikka osan materiaalista säveltänyt Turunen on hänkin selkeästi kiinnostunut romanialaisesta kansanmusiikista, vastaavasti Mindrun kaikissa sävellyksissä ei kotimaa ole se olennaisin vaikuttaja. Etnolaidasta halutaan keskemmälle. Mindru haluaa olla ennen kaikkea vakavasti otettava globaali jazzlaulaja, ja onnistuu tässä pyrinnössä erinomaisesti. Ehkä hieman tavanomaiselta maistuvaa perussoundiaan Mindru rikastaa efektoinnilla, kaikua, harmoniaa ja vähän looppejakin osaavasti hyödyntämällä. Tämäkin osaltaan vahvistaa yhtyeen modernin ajattomuuden yleisleimaa.