Kari Ikonen

2053
lukukertaa
Kuva: Penti Ronkanen.
Kuva: Pentti Ronkanen.

Vuonna 1973 Korpilahdella syntynyt Kari Ikonen on tullut tutuksi mm. Mr Fonebonen ja Quartet Coyoten riveistä. Ikonen on ollut myös vahvasti esillä nuoren kotimaisen levy-yhtiön Fiasko Recordsin tuotannoissa. Kari soittaa Gnomuksen ja Ahavan levyillä, ja hänen oma yhtyeensä Karikko vei Emma-palkinnon vuoden 2001 parhaana suomalaisena jazzlevynä. Kari Ikosen uraa on esitelty tarkemmin Fiaskon sivuilla. Biografia on englanninkielinen.

…..

Mitä kuuluu?

-Kiitos, kohtalaista.

Mitä jazzillista aiot puuhata tänään?

-En mitään, on ollut aika paljon puuhaa viimeaikoina, ja ajattelin pitää pari päivää vapaata.

Missä bändeissä ja projekteissa olet tällä hetkellä mukana?

– Oma yhtye Karikko, Laulajatar Mia Simanaisen Ahava-yhtye, Improvisoitua musiikkia esittävä Gnomus -trio, Mr Fonebone -kvintetti, Quartet Coyote, Kehveli-kvartetti, duoprojekti trumpetisti Jarkko Hakalan kanssa ja kvartetti/kvintetti Markku Rinta-Pollarin kanssa. Ei nyt heti muistu muuta mieleen.

Mikä on noista se läheisin, ’oma juttu’, jonka tekemisestä viimeksi luopuisit?

– Karikko varmaankin, vaikka teen musaa myös Ahavalle. Myös Gnomus on henkisesti tärkeä, se poistaa tukoksia luovuuden virtauksesta.

Uran kohokohdat, hienoimmat musiikilliset jutut joissa olet saanut olla mukana?

– Niitä on kyllä aika paljon. Eilen oli mahtava konsertti Ahava-yhtyeellä Tuomiokirkon kryptassa. Meni oikein hyvin ja oli hyvää musaa, hyvä bändi, hyvä flyygeli, kuuntelevaa yleisöä, hyvä tila, hyvä äänentoisto ja palkkiokin kohtuullinen. Eli kaikki kohdallaan, mikä on kyllä harmittavan harvinaista.

Mieluisin soittopaikka Suomessa? Suomen paras jazzyleisö ja meininki?

– Kirkot on kyllä kivoja. Esim. Keski-Porin kirkko, joka mahtavan kaikunsa vuoksi ei tosin ihan joka tarkoitukseen sovi. Eikä yleisö örise, niinkuin monissa ravintoloissa. Jumo on myös oiva paikka soittaa ja kuunnella musiikkia. Jyväskylän Jazz Barissakin on toisinaan tosi hienoa, jos ei satu meluajia paikalle. Monet pienet salit on hyviä, kuten oulun NuKu-sali tai Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisali.

Mitä mieltä olet Suomen jazzfestareista ja klubeista ylipäätään? Toimiiko liveosasto?

– Aika harvat festarit keskittyy itse musiikkiin. Liikaa on kaljatelttoja, joissa musiikkia on mahdoton kuunnella tai esittää. Toki poikkeuksiakin on. Hienoa on se, että Helsingissäkin on viimein taas oikea jazzklubi. Jumo on lievästä kalseudestaan huolimatta erittäin toimiva paikka.

Entä toimiiko levyosasto, levy’bisnes’?

– Yritystä kyllä on kovasti. Suomalaiset ei vaan kauhean paljon levyjä osta, joten kovin tuottoisasta bisneksestä ei voi puhua. Vientiin pitäisi satsata, vaan ei sekään helppoa ole. Pitäis olla puuhamiehiä, kun soittajat on aika huonoja järkkäämään mitään.

Kotimainen jazz medioissa, mielipiteesi?

– Kehitys vaikuttaa positiiviselta. Viime aikoina on tapahtunut edistysaskelia, mm. Jazzactin viime kesän TV-homma.

Miten jazz musiikinlajina jakselee Suomessa, mikä on jazzelämämme tila juuri nyt?

– Hyviä muusikoita on paljon ja lisää tulee koko ajan. Sieltä täältä löytyy myös rohkeutta tehdä persoonallisia ratkaisuja. Ainoa ongelma on, että tarjonta näyttää ylittävän kysynnän, hyviä esiintymistilaisuuksia on vähän, joskin elpymistä on ajoittain havaittavissa.

Nykytilanteesta eteenpäin pohjalta ”Ihannejazzsuomi”: mitä voisi tai jopa pitäisi olla, kuka sen voisi tehdä ja mistä resurssit?

– Järkkäreiden pitäisi olla kiinnostuneita itse musiikista, ja olla aloitekykyisiä ja luovia. Jos esim. festivaalin järjestäjän motiivi on raha tai joku muu yhtä tyhjänpäiväinen, niin hän ei edes huomaa, kun hyvätasoinen musiikki menee hukkaan kaljateltan metelissä.

Kuka tulee ensimmäisenä mieleen, jos pitäisi nimetä Suomijazzin

a) vanhempi valtiomies tai -nainen

– Otto Donner

b) keskeinen nykymuusikko

– Jarmo Savolainen

c) nuori lahjakkuus, jolta odotat paljon

– Olavi ja Kalevi Louhivuori

Musiikinlaji vapaa, tuleeko mieleen…

…3-5 kovinta kokemaasi konserttia

– Kyllä suurimmat elämykset on tullut, kun on itse ollut soittamassa. Ehkä Gnomuksen viime vuoden konsertit Jumolla, Keski-Porin kirkossa ja Keravan teatterissa. Gnomus: Mika Kallio, Esa Onttonen, Kari Ikonen.

…5-10 tärkeintä levyä (vaihtoehtoisesti 5-10 viime aikoina sykähdyttänyttä levyä)

– Fiasko Recordsin levyt on kaikki mahtavia. Kannattaa ostaa!

Jos saisit juuri nyt rajoituksetta koota pienen yhtyeen (2-8 soittajaa) suomalaisista muusikoista, ketä haluaisit mukaan?

– Sonny Heinilä, Mika Kallio, Tony Elgland ja Jarkko Hakala.

Entä vastaava ulkomaisten muusikoiden muodostama toivebändi?

– Esim. Anders Jormin, Arve Henriksen, Dave Liebman ja Tomasz Stanko (aika erikoinen yhdistelmä, tosin).

Leikitään vielä: mesenaatti lyö pöytään isot rahat, jotta voisit toteuttaa sydäntäsi lähellä olevan musiikillisen projektin, mikäs se voisikaan olla?

– Palkkaisin managerin, joka järkkäisi Karikko -yhtyeelle maailmankiertueen. Hyviä konsertteja kaikissa kivoissa paikoissa ja paljon välipäiviä.

Ja lopuksi…oliko vielä muuta sydämellä?

– Hauskaa kevättä!