JAF Trio: The urge to survive

144
lukukertaa
Cover art by Renata Tuuri.

2024 Eclipse Music ECD-2024218

1.Sax Guy (Bülow)
2.The Urge To Survive (Sauros)
3.Reflect (Tuuri)
4.Flavours (Sauros)
5.The Day of the Snowstorm (Sauros)
6.Mastodon (Bülow)
7.Contemplate (Bülow)
8.The Landscape You Want (Sauros)
9.Snowy Road (Sauros)
10.Crawling (Tuuri)

Adele Sauros (tenor & soprano saxophone), Joonas Tuuri (bass), Frederik Bülow (drums).

Produced by JAF Trio
Recorded and mixed 2/2022 by Jakob Worm, Finlandstudio, Aarhus, Denmark
Additional edits by Johannes Granroth
Mastered by Tapio Ylinen

Arvio: 3,5 tähteä

Ensimmäisen kuuntelukerran mieleen tulee selkeänä ajatus, että tästä yhtyeestä pitäisin varmasti paljon enemmän keikalla. Kuulun niihin, joiden mielestä musiikki on parasta elävänä, ja JAF Trion kohdalla tämä tunne taitaa vain korostua. Miten hienoa on päästä kokemaan tämän tason muusikoita läheltä, päästä nauttimaan heidän soundistaan, yhteisyydestään ja improvisaatioistaan.

Tässä se pointti: improvisaatiot, kaikki vähänkin vapaammalta tuoksuva tekeminen on tällä levyllä huippua ja hienoa, mutta ne sävellykset, lyhyenlännät teemat ja riffitoistot eivät valloita tai vakuuta. Joidenkin teemojen pistemäisyys käy häiritsemään, bändin tehokeinona kun tuntuu olevan teeman sävelten soittaminen lyhytkestoisina staccato-napautuksina. Malliksi voi kuunnella vaikkapa Mastodon- ja Crawling-kappaleiden katkokävelyä. Niiden.Kertomuksissa.Jokaisen.Sanan.Jälkeen.On.Piste.

Harmittaa että tuommoinen harmittaa, mutta minkäs teet. Kun trio pääsee vapaammille vesille, sen sointi on täydellinen, upeat yksilölliset soundit ovat yhteen nivoutuneina komeata ja kaunista kuunneltavaa.

Staccato-soiton ohella monien teemojen vähänuottinen minimalismi vieraannuttaa, aihiot tuntuvat kuluvan korvissa loppuun aivan liian nopeasti. Uskoisin että keikalla huomio kuitenkin kiinnittyy kaikkeen muuhun kuin kappaleiden vaatimattomiin lähtökohtiin, ja improvisaation ihme nostaa trion lentoon ja nautittavaksi konserttikokemukseksi.