Djangon taikaa Loviisassa

587
lukukertaa
Chez Django. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Loviisan merkitys Suomen jazzkartalla on hienossa nosteessa. Thomas Törnroos tiimeineen ovat yhdessä Cafe Saltbodanin krouvarin Timothy Kuhnin kanssa kehitelleet pienin askelin Loviisan Laivasillalla olevasta rantakahvilasta viihtyisää jazzpaikkaa. Monen hankalan vuoden jälkeen asuntomessuaika antoi rohkeutta kehittää toimintaa ammattimaiseen musiikkipaikan suuntaan.

Kannattaa muistaa että Loviisa on lopulta pieni kaupunki. Keskusta-alueella asuu n. 7000 asukasta ja yhteensä maaseudun kanssa asukkaita on n. 17000. Pääkaupupunkiseudun lähiöissä voi ihmisiä olla moninkertaisesti Loviisaan verrattuna. Espoon Olarikin taitaa olla nykyisin Loviisan kokoinen. Mutta onneksi  kesällä Loviisassa on paljon kesäasukkaita ja esim. Saltbodanin rantaan pääsee venellä helposti. Tämä kesäasukkaiden ja turistien määrä lisää hienosti loviisalaisten yrittäjien rohkeutta kehittää myös kulttuuritoimintaa.

Torstai-illan konserttiin oli saapunut akustista, ranskalaistyylistä jazzia soittava Chez Django yhtye. Yhtye koostuu ammattisoittajista, joita yhdistää Django Reinhardt -tyylisen musiikin harrastaminen. He ovat vuosittain kesäloma-aikaan usein tiiviillä kiertueella. Loviisan keikka oli jo yhtyeen 12. keikka neljän päivän sisällä! Keikka-alueena oli Haminan ja Loviisan välinen rannikkoalue.

Yhtyeen nuorimman jäsenen Lauri Yrjölän kasvoista ei väsymys näy. Päinvastoin hän on innoissaan musiikin soittamisen rautaisannoksesta, etenkin näillä kesäkeikoilla. Lauri on musiikkiopistojen ja konservatorion kautta pätevöitynt muusikko, joka asuu Espoossa. Trubaduuri- ja duokeikat ovat mukavia työkeikkoja. Toisaalta vakaampaa elämää takaa musiikin opetustoimi.

Lauri on aloittanut kitaransoiton verrattaen vanhalla iällä, noin 16-vuotiaana, mutta edistynyt nopeasti tehokkaan opetuksen ansiosta. Hyvän opetuksen avulla hän on välttynyt virheistä poisoppimisen prosessista. Ns. kasarimusiikki on häntä innoittanut paljon, samoin blues ja rock. Oasis ja brittipop yleensä oli nuorena innoituksen lähde. Swingjazz alkoi kiinnostaa analyyttisen opetuksen myötä ja kun Wiljami Salmisen opetukset olivat menneet perille, hän pääsi perustajajäseneksi Chez Django bändiin. Kokeneempien soittajajien seurassa oppii aina uutta. Hieno valinta.

Lauri hoitaa myös bändin lauluosuudet. Kiertueen aikana Mr. Bojangles -klassikko on vakiintunut tänä kesänä ohjelmistoon. Tämä Sammy Davies Jr:n tunnetuksi tekemä klassikko esitettiin duona Wiljami Samisen kanssa. Esitys sai hyvän vastaanoton yleisöltä.

Usein tämäntyylisissä yhtyeissä on mukana viulisti. Chez Django -bändissä on mukana haitari, jota soittaa Mika Huusari. Hän on jo kokenut ja arvostettu muusikko alallaan. Basisti Harri Ruotjoki tutkii ja etsii hyviä sovituksia bändille. Tälläkin kertaa oli löytynyt uutta esitettävää.

Edith Piafin tuotantoakin kuultiin muutaman kappaleen verran joten kovin puritaanisesti ei puhdasta Reinhardt-ohjelmistoa esitetä. Keikkakiertueella ohjelmistoa on syytä vaihtaa, koska Loviisaankin oli tullut yleisöä, joka oli ollut kuuntelemassa useita keikkoja viikon aikana. Vaikuttaa että bändi on saanut faniryhmän kintereilleen.

Cafe Saltbodanin toiminta on hyvin joustavaa ja mutkatonta. Alunperin ulkokeikaksi suunniteltu keikka muuttui sateen uhatessa sisäkeikaksi. Tuoleja ja penkkejä hoitui kuulijoille hetkessä sisälle. Kahvila on vanhassa hirsisessä kieltolain aikaisessa tullivarastossa. Tila ei ole kovin suuri, mutta kaikki halukkaat pääsivät kuuntelemaan. Paikan akustiikka olikin mielenkiintoinen. Hirsirakenne toimi ilmeisesti hyvänä kaikupohjana, mutta seinistä kipoilevia ääniaaltoja ei ollut. Etenkin kontrabasson ääni toistui erittäin miellyttävänä ja Harri Ruotjoen upeat soolot olivat tässä ympäristössä
erittäin hyvin kuultavissa. Hyvä paikka ainakin näin akustista musiikkia kuunneltaessa.

Timothy Kuhn kertoi että kesä jatkuu hyvin jazzin merkeissä. Muutamia poimintoja hän mainitsi: 21.7. Porvoo Big Band Plays Thad Jones, 28.7. Tribute to Billie Holiday, 4.8. Saltfest Special. Jazzin ystävän kannattaa ajoittaa lomakiertueitaan niin että pääsee Cafe Saltobodaniin jazzkärpäsen purtavaksi.

Lisäinfoa voi katsoa sivulta saltbodan.fi

Chez Django
Cafe Saltbodan, Loviisa, 11.7.2024
Lauri Yrjölä, laulu, kitara
Wiljami Salminen, kitara
Harri Ruotjoki, kontrabasso
Mika Huusari, harmonikka

Lauri Yrjölä.

Harri Ruotjoki.
Mika Huusari.
Cafe Saltbodan.