Djangomaniaa ja Meripäivä-laineita

672
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Suomen kesä on lyhyt ja kiihkeä rupeama erilaisia kesätapahtumia ja festivaaleja. Kilpailu huomiosta on kovaa. Vahvat brändit pärjäävät huomiomarkkinoilla yleensä hyvin.Kotkan meripäiviä on vietetty jo vuodesta 1962, Oikeastaan kyseessa on eräänlainen festivaali- ja tapahtumakattausten runsaudensarvi. Meripäiväviikolla neljän päivän aikana tapahtuu paljon.Tapahtumaa mainostetaan Suomen suurimpana kaupunkifestivaalina. Myös jazzmusiikista kiinnostuneelle on jo vuosikausia ollut tarjolla oma kattauksensa parina päivänä. Tänä vuonna konsertteja oli kahdessa eri kohteessa kahtena iltapäivänä ja iltana. Ulkoilmakonsertteja oli Sapokan rannassa MeriCafen lavalla ja toinen  esiintymispiste oli Soittoruokala Karoliina. Ohjelmisto oli valittu paikkoihin taidolla. Karoliinassa oli pieniä intiimejä ja usein akustisia kokoonpanoja ja rantalavalla suurempia ja vahdikkaampia esiintyjiä.Suomijazz poimi tällä kertaa Karoliinan iltapäiväkonserttien joukosta swing-jazzia ja gipsy-jatsia soittavan Djangomania-trion. Bändillä on pitkät perinteet tämän musiikin soittamisesta. Alunperin kokoonpano on esiintynyt Topparoikka nimellä. Yhteen nokkamies Vesa Tompuri on nuoruudessaan ollut ratatöissä, joten alkuperäinen nimi kulkeutui raskaantyöntekijoiden joukosta.Vesa sai kipinän musiikkiin joskus 1970-luvun alkupuolella luettuaan artikkelin Django Reinhardtista eräästä suomalaisesta musiikkilehdestä. Tilattuaan levyjä aiheeseen liittyen paluuta entiseen ei enää ollut.Kari Korpinen on yhtyeen basistina levyjen keräilijä, joten aihetta hän on tutkinut myös syvällisesti äänitteiden kautta. Djangomania nimi otettiin käyttöön juuri tuosta musiikkityyliin liittyvästä intohimosta johtuen. Maailmassa on muitakin samannimisiä yhtyeitä, ehkä juuri samasta syystä.Yhteen viulisti Arto Nybom paljasti konsertin jälkeen, että hänellä on jo koottuna uutta esitysmateriaalia menneiltä vuosikymmeniltä. Kaikki bändissä ovat yhtä mieltä että ohjelmistoa tullaan muuttamaan lähitulevaisuudessa.Kuten monella harrastajabändillä niin myös tässä on ogelmana harjoitusajan puute. Bändin jäsenet asuvat eripuolilla Uuttamaatta, joten yhteisen harjoitteluajan sopiminen ja harjoittelupaikan valinta ei ole aivan helppoa.Vesa mainitsi, että nuoruuden vakavista bluespuritaaneista on kasvanut elämään jo leppoisammin suhtautuneita swing-jazz miehiä. Musiikissa voi kuulla nykyisin myös humoristisia sävyjä. Suomennetut sanoitukset ainakin upposivat Meripäivien jazzyleisöön hyvin. M.A Nummisen uusrahvaanomaisuus on tarttunut varmaan bändin mentaliteettiin tiukasti. Musiikillista ja kirjallista yhteistyötä M.A:n kanssa  on tehty vuosien varrella. Itselleen voi myös vapautuneesti nauraa. Etenkin nuorelle itselleen.Djangomania soitti Karoliinassa kaksi settiä. Ensimmäinen oli puhtaasti akustinen kevyesti mikrofoneilla vahvistettuna. Soittopaikka ei ole aivan ihanteellinen pohjaratkaisultaan, mutta rakennettu varmaan jo ennen gipsyjazzin kulta-aikoja, joten pahoja jälkikaikuja ei seinistä puurakenteiden vuoksi juuri kimpoile. Jos alkukankeutta oli havaittavissa ensimmäisellä setillä kylmän sateen kangistamissa sormissa, niin toinen puolikas oli mainio. Vesa vaihtoi akustisen forssalaisen gipsykitaransa puoliakustiseen Gretsch kitaraansa ja sormitti näin soundimaailmaan uutta eloa.Toinen puolikas oli seesteisepi ja mietiskelevämpi setti. Django Reinhardt soitti myös uransa loppuvaiheessa 50-luvun alussa sähkökitaraa. Onneksi kotkalaisen yleisön reaktiot olivat maltillisempia kuin Bob Dylanin vaihtaessa 60-luvulla sähkökitaraan. Yleisö oli jälkikeskusteluissa jopa tähän kannustavaa.Arto nyökytteli lupaavasti uuden harjoiteltavan biisilistan kanssa. Mielenkiintoista!Kotkan kantasatamaan valmistuu jo elokuun lopulla tapahtumakeskus, jossa on tilaa suuremmalle yleisölle, kuin muualla Kotkassa on ollut tähän mennessä. Ensi vuonna varmaan KotkaJazz voisi jo hieman punnita riskinottoa. Jospa uuden tapahtumakeskuksen lauteille nousisi joku hinnakas maailmanluokan tähti. Pohjana yleisössä olisi kuitenkin runsas ja innokas kymenlaaksolainen jazzkansa. Seuratkaamme tilannetta kohti ensi vuoden Meripäiväjazzeja.

Meripäiväjazzit, Soittoruokala Karoliina 28.7.2023
Djangomania
Vesa Tompuri – kitara, laulu
Arto Nybom . viulu, laulu
Kari Korpinen – kontrabasso

Vesa Tompuri.
Arto Nybom.
Kari Korpinen.