Wine Garden -jazzfestari Jyväskylän Lounaispuistossa 26.-27.8.2022

600
lukukertaa
Eero Koivistoinen Quartet.

Jazzmusiikin syke palaa kahden vuoden tauon jälkeen Lounaispuiston urbaaniin miljööseen ihastuttamaan kävijöitään! Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään 26.-27.8.22 ja luvassa on edellisen kerran tapaan mukaansatempaavia rytmejä, vivahteikkaita makuja ja unohtumatonta tunnelmaa!

Wine Gardenissa pääset nauttimaan uudenlaisesta viini- ja jazz-festivaalielämyksestä tunnelmallisessa viinipuutarhassa. Haluamme luoda ikimuistoisen viikonlopun laadukkaiden viinien, maukkaiden ruoka-annosten sekä sykähdyttävän jazzmusiikin ystäville!

Aili Ikonen

Wine Gardenin avajaiskonsertissa kuullaan monipuolinen kattaus Suomen ykkösjazzlaulajaksi tituleeratun Aili Ikosen omia sävelmiä sekä muutama tarkoin valikoitu lainasävelmä!

Aili Ikosen poikkeuksellisen laaja ura on tähän asti sisältänyt kolme sooloalbumia, upeita big band -produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja televisioesiintymisiä. Herkkänä, mutta samalla vahvana tulkitsijana tunnettua Ikosta on kuultu laaja-alaisesti niin aikamme huippuartistien kanssa, kuin solistina eri kokoonpanoissa kuten Radion sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia ja Umo Helsinki Jazz Orchestra. Ikonen tunnetaan nykyisin myös a cappella -yhtye Rajattoman jäsenenä.

Ikonen tuo Jyväskylään mukanaan luottokvintettinsä, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo 10 vuoden ja neljän albumin verran.

Aili Ikonen – laulu, Janne Toivonen – trumpetti, William Suvanne – saksofonit, Tuomas J. Turunen – piano, Mikko Pellinen – basso, Mikko Arlin  – rummut.

Matti Johannes Koivu & Sointi Jazz Orchestra

Sointi Jazz Orchestra on yhdeksän toimintavuotensa aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen jazzin eturivin kokeilijana!

Eturivin nuorista muusikoista koostuva 18-henkinen SJO on poikkeuksellinen yhtye, joka uudistaa ja elävöittää koko suomalaista big band -kulttuuria. Yhtye tunnetaan persoonallisesta ja yllättävästä soundistaan, joka syntyy epätavallisesta instrumentaatiosta ja tuoreista vaihtosoittimia hyödyntävistä sovituksista.

Matti Johannes Koivu kuuluu maamme vahvimpien laulaja-lauluntekijöiden riviin. Hänet tunnetaan artistina, joka ei epäröi tuoda tunteitaan musiikkiin.

Suuren yleisön tietoon Koivu tuli alunperin cover-versioista, joita hän teki Irwin Goodmanin esittämistä kappaleista. Koivun musiikissa on kuultavissa vivahteita mm. folkista ja beat-musiikista, ja Wine Gardenissa pääsemmekin kuulemaan kuinka hänen kappaleensa muovautuvat ison jazzorkesterin käsittelyssä.

Tuomo

Vuosien varrella lukuisissa suomalaisen jazzin ja groovemusiikin avainkokoonpanoissa vaikuttanut Tuomo palaa pitkästä aikaa sooloartistina lavoille upouudella kokoonpanolla!

Vuonna 2007 julkaistun My thing -debyytin perinteisestä soulista kamaripopin ja modernin r&b:n kautta elektronisiin kokeiluihin kulkenut artisti jatkaa musiikillista tutkimusmatkaansa. Matkan tavoitteena on genrerajojen luonnonmukainen ja lopullinen katoaminen ja sen varrella voi pysähtyä yhtä hyvin tanssimaan kuin meditoimaankin!

Soolouransa ohella Tuomo Prättälä tunnetaan mm. Ilmiliekki Quartetin ja Linda Fredriksson Juniperin pianisti/kosketinsoittajana. Hän on toiminut vierailevana laulajana mm. SMG:n, Olavi Uusivirran ja DJBB:n levyillä sekä tuottaja/biisinkirjoittajana lukuisille eri artisteille. Viime vuosina hän on säveltänyt myös moderniksi klassiseksi laskettavaa instrumentaalimusiikkia. Sinfoniaorkesterille ja syntetisaattoreille sävelletty 30 min pituinen teos MOD kantaesitettiin maaliskuussa 2022 Oulu Sinfonian toimesta.

Eero Koivistoinen Quartet

Kotimaisen jazzin elävä legenda!

Wine Gardenin lauantain ohjelman avaa 76-vuotias säveltäjä-saksofonisti Eero Koivistoinen yhdessä kvartettinsa kanssa. Koivistoisen kanssa lavalle nousevat pianisti Alexi Tuomarila, basisti Jori Huhtala ja rumpali Jussi Lehtonen.

Nina Mya

Nina Mya on palkittu suomalainen jazzlaulaja ja säveltäjä. Hän on julkaissut neljä albumia: Flying Solo (Fredriksson Music 2012), Our Time (Texicalli Records 2014) ja Closure (Fredriksson Music 2016), joista viimeisin keräsi ylistyksiä myös kansainvälisesti Saksan julkaisun myötä.

Myaa on ylistetty teknisesti taidokkaasta vivahteikkaasta äänestään, vahvasta tulkinnastaan, energisestä lavakarismasta sekä afroamerikkalaisen perinteen kunnioittamisesta – jazzin, soulin ja gospelin yhdistyessä luontevasti.

Oman yhtyeensä ohella Mya on uransa varrella esiintynyt useiden kotimaisten ja ulkomaisten nimekkäiden artistien ja yhtyeiden kanssa, esimerkiksi Jukkis Uotilan, Iiro Rantalan, Frank McCombin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

Uusin albumi, Just Another Lonely Soul, julkaistiin heinäkuussa 2021 ja Wine Gardenissa päästäänkin kuulemaan pääasiallisesti uusimman julkaisun ohjelmistoa.

Levy on aiempaan poiketen selvemmin soulia, jossa kuitenkin kuuluvat edelleen jazzvaikutteet niin harmonioissa, kuin loistavien muusikoiden soitossakin. Sävellykset ja tekstit ovat Myan omaa käsialaa, ja kappaleiden vaikutteissa soi vahvasti 1960- ja 1970-lukujen soul jazz ja soul.

Paleface & Jyväskylä Big Band

Wine Gardenissa kuullaan maailman ensiesitys!

Jyväskylä Big Band ja Paleface ovat sovittaneet tilaustyönä ohjelmiston, joka koostuu pääasiassa Palefacen Emma-palkintoja kahmineen Helsinki – Shangri-La -albumin kappaleista.

Luvassa on häikäisevä spektaakkeli, joka kruunaa tunnelmallisen Wine Garden -viikonlopun!

Paleface (Karri Miettinen) on yksi maamme arvostetuimmista ja kansainvälisimmistä rap-artisteista. Esikoisalbumi ”The Pale Ontologist” (2001) oli kotimaisen hip-hopin kentällä kulmakivi ja se huomattiin myös ulkomailla. Hittisinglet kuten ”Back to Square One” sekä ”The Ultimate Jedi Mind Trick – Episode IV” ovat varmasti jääneet ihmisten mieliin, ja ne toivat Palefacelle kuuntelijoita myös kaikkien genrerajojen ulkopuolelta. Vuonna 2003 julkaistu kakkosalbumi ”Quarter Past” jatkoi samaa linjaa edeltäjänsä kanssa. Viimeistään silloin oli selvää, että Paleface oli raivannut paikkansa Suomen musiikkigenren eturiviin ja kiistattomasti kotimaisen hip-hopin kovimmaksi nimeksi, valtiaan paikalle.

Jyväskylä Big Band on yksi Suomen aktiivisimmista big bandeistä. Se on tehnyt yhteistyötä monien koti- ja ulkomaisten solistien ja säveltäjien kanssa sekä toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita. Omien konserttiensa lisäksi JBB on esiintynyt eri tapahtumissa, yritystilaisuuksissa sekä useilla suomalaisilla festivaaleilla, kuten Jyväskylän Kesä, Jyväskylä Summer Jazz, Tanssin Aika, Lahden Jazztori, Oulun musiikkijuhlat ja Imatra Big Band Festival. Ilkka Mäkitalo on toiminut orkesterin kapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuodesta 1995 alkaen.