Kari Ikonen Euroopan-kiertueella maata pitkin

875
lukukertaa

 

Esiintyvän taiteilijan hiilijalanjälki herättää paljon ajatuksia, ja on päivänselvää että jotain pitää yrittää keksiä sen pienentämiseksi.
– Olen viime vuosina lennellyt niin paljon että hirvittää, kertoo pianisti Kari Ikonen, joka on starttaamassa vähähiilipäästöistä, lentovapaata Euroopan-kiertuettaan ensi viikolla. Ikonen on monen muun muusikon tavoin pitkään pohtinut esiintymismatkojensa hiilijalanjälkeä, ja keinoja sen pienentämiseen.
Tammikuussa 2021 julkaistun soolopianolevyn ”Impressions, Improvisations & Compositions” julkaisukiertueeksi alunperin suunniteltu, mutta koronan kahteen kertaan siirtämä kiertue käsittää 13 konserttia – Eestissä, Saksassa, Ranskassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Pietarin konsertin peruunnuttua ei Tallinnan-laivamatkaa enää pystynyt välttämään, ja paatin piipusta tupruttaa savua myös paluumatkalla Tukholmasta Turkuun. Muuten matkat hoituu junalla, ja Baltiasta Puolaan bussilla.

Junalla matkustaminen on aina ollut Ikoselle mieluisaa, kun siinä ehtii nähdä maisemien muutokset. Pitkistäkin matkoista on kokemusta, mm. 53 tunnin taival Delhistä Keralaan parikymmentä vuotta sitten. Tällä kiertueella on myös kiinnostavaa nähdä, miten hidas matkustaminen vaikuttaa inspiraation kautta konserttien taiteelliseen sisältöön – esitettävästä musiikista kun suuri osa on improvisaatiota, ja sävelletytkin kappaleet saavat hyvin erilaisia tulkintoja kiertueen edetessä.

Kiertuetta tukee Suomen Kulttuurirahasto, ja keikkamyynnissä on Ikosta auttanut useampi agentti: Suomessa asuva ranskalainen Charles Gil, eestiläinen Toivo Tuberik ja sveitsiläinen Ralph Gluch. Silti omaakin suunnittelutyötä on ollut paljon, eikä kaikki ole aivan täydellisesti Ikosen mukaan onnistunut.
– Jos matkan varrella olisi esiintymisiä tasaisemmin, eikä tulisi liian pitkiä päivämatkoja, niin maata pitkin matkustaminen sujuisi varsin mukavasti. Nyt on muutama aika pitkä siirtymä matkasuunnitelmassa. Katotaan miten tässä käy, ja onko bändi vielä kasassa kun palaan kotiin, virnuilee pianisti.
Kaikkien päästöjen nollaaminen on toki mahdotonta, mutta reittien suunnittelulla ja aikatauluttamisella pystyy esiintymismatkat järjestämään siten että lentoja ja yksityisautoilua tulee mahdollisimman vähän. Ikosen haaveena on pystyä jatkossa tekemään ainakin osa Euroopan-keikoista ilman lentämistä, ja toivottavasti Rail Baltica ja lisääntyvät yöjunayhteidet tekevät siitä tulevaisuudessa vähän helpompaa.
– Kokonaan en lentämistä toki pysty jättämään, se veisi liian ison osan töistä. Joskus aikataulut vaatii nopeampaa siirtymistä, ja esim. Tokioon tai Melbourneen on junayhteydet Suomesta vähän heikot, sanoo Ikonen.
Vuonna 2013 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla aateloitu pianisti, moogisti ja säveltäjä Kari Ikonen (s. 1973) on Suomen arvostetuimpia jazzmuusikoita, joka tunnetaan omien projektiensa lisäksi yhteistyöstä mm. UMO:n, Orchestra Nazionale della Luna:n, Ajaton Quartetin, Lee Konitzin, Louis Sclavisin, Ingrid Jensenin ja Bob Mosesin kanssa. Hän on pitkän uransa aikana konsertoinut kotimaamme lisäksi mm. Neuvostoliitossa, Kauko- ja Lähi-Idässä, Australiassa, Yhdysvalloissa ja yli kolmessakymmenessä Euroopan maassa. Ikosen soittoa ja/tai sävellyksiä on yli neljälläkymmenellä levyllä, joista 8 on hänen omalla nimellään. Debyyttilevy ”Karikko” sai Jazz-Emma palkinnon vuonna 2001. Säveltäjänä laajasti tunnustettu Ikonen on myös palkittu kansainvälisesti arvostetuissa sävellyskilpailuissa ”Julius Hemphill Composition Awards” (USA) ja ”Scrivere in Jazz” (Italia).
Konsertit:
Wed 20.4. Jõgeva, Cultural Center (EE)
Thu 21.4. Abja, Kultuurimaja (EE)
Sun 24.4. Berlin, B-flat, w. special guest Claudio Puntin (DE)
Sat 30.4. Krefeld, Burg Linn, International Day of Jazz (DE)
Wed 4.5. Lyon, Periscope, w. special guest Louis Sclavis (FR)
Thu 5.5. Avignon, AJMi (FR)
Sun 8.5. House concert in Vannes (FR)
Tue 10.5. Strasbourg, Jazzdor (FR)
Fri 13.5. München, Unterfahrt (DE)
Sat 14.5. Bielefeld, Bunker Ulmenwall (DE)
Sun 15.5. Heidelberg, Enjoy Jazz (DE)
Wed 18.5. w. Daniel Sommer Quartet, Copenhagen, Christiania Jazz Club (DK)
Thu 19.5. Stockholm, FInlandsinstitutet, w. special guest Per ”Texas” Johanson (SE)