Kerava Jazz soi nyt syyskuussa

622
lukukertaa
Junnu Aaltonen & Raoul Björkenheim. Kuva: Maarit Kytöharju.

Keväältä syksyyn siirretyn Kerava Jazz festivaalin uusi ajankohta on 11. – 13. syyskuuta. Ikävä kyllä festivaalin pääkonsertin teema “suomalaisten huippujazzmuusikoiden kansainväliset kokoonpanot” jouduttiin matkustusrajoitusten vuoksi siirtämään tulevaisuuteen. Festivaalin toinen teema “suomalaiset jazzkitaristit” pysyy. Estradeille nousee yhteensä yhdeksän kitaristia, valovoimaisimpina tähtinä Raoul Björkenheim, Kalle Kalima, Marzi Nyman, Varre Vartiainen, Timo Kämäräinen ja Jarmo Saari.

Festivaalin aloittaa perjantaina 11.9. yllä mainituista kitaristeista neljä viimeistä, jotka muodostavat yhdessä basisti Timo Hirvosen ja rumpali Jukkis Uotilan kanssa superkokoonpanon “KJC Guitar Special”. KJC viittaa yhtyeen syntypaikkaan eli Koko Jazz Clubiin, jossa yhtyeellä oli ensiesiintyminen vuonna 2017.

Lauantain 12.9. pääkonsertin aloittaa festivaalia varten muodostettu trio MiKallEero. Yhtyeen nimi on hauskasti muotoiltu muusikoiden etunimistä. Lyömäsoittajan Mika Kallion ohella yhtyeessä soittaa kitaraa monesti festivaalilla esiintynyt Kalle Kalima ja pianoa keravalainen Eero Hämeenniemi. Yhtye improvisoi vapaasti omista ja muitten teemoista, joita on löydetty Intiasta, barokkimusiikista ja jazzista.

Pääkonsertin seuraava esiintyjä saksofonisti Mikko Innanen on myös muodostanut festivaalille erikoiskokoonpanon, jossa rumpuja ja kontrabassoa soittavat legendaariset Reino “Reiska” Laine ja Uffe Krokfors. Kvartetiksi yhtyeen täydentää eurooppalaisten jazzpianistien kärkikaartiin lukeutuva Aki Rissanen.

Pääkonsertin päättää kitaristi Raoul Björkenheimin kvintetti, joka soittaa hänen säveltämänsä surrealistisen sarjan “Always but Never”. Yhtyeessä saksofonia ja huilua soittaa edelleen huippukuntoinen Juhani “Junnu” Aaltonen, rummuissa Tatu Rönkkö ja kontrabassossa Antti Lötjönen. Trumpettia soittaa Junnua yli viisikymmentä vuotta nuorempi lahjakkuus Tomi Nikku. Luvassa mielenkiintoinen kattaus (ikä)rajoja ylittävää improvisointia!

Aurinkomäen ilmaiskonsertissa kuullaan Hot Club Lakeuden gypsy-kitaroita sekä Anna Inginmaan suomenkielistä laulumusiikkia jazzmuusikoiden säestämänä.

Kerava-salin konsertteihin myydään turvavälien vuoksi 140 lippua. Lisäksi ulko-ovella jaetaan ilmaiseksi kirurgisia maskeja. Niitä riittää kaikille osallistujille.

Ohjelma kokonaisuudessaan festivaalin nettisivulla.